Netanjahu optužio Erdogana da bombarduje Kurde i pomaže teroriste

Erdogan je danas u Istanbulu rekao da je "Palestina nevina žrtva, a što se Izraela tiče to je teroristička država, da teroristička", dodavši da će se boriti "svim sredstvima" protiv američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2017. 17:46h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je danas predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da bombarduje Kurde i pomaže teroristima, prenjela je agencija AFP nakon Netanjahuovog razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.

"Ne moram da slušam lekcije o moralu od lidera koji bombarduje kurdska sela u Turskoj, zatvara novinare i pomaže Iranu da izbjegne međunarodne sankcije i pomaže teroristima, posebno u Gazi", rekao je Netanjahu, odgovarajući na pitanje o Erdoganovoj današnjoj izjavi da je Izrael teroristička država koja ubija djecu.

Erdogan je danas u Istanbulu rekao da je "Palestina nevina žrtva, a što se Izraela tiče to je teroristička država, da teroristička", dodavši da će se boriti "svim sredstvima" protiv američkog priznanja Jerusalima kao glavnog grada jevrejske države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Makronom u Jelisejskoj palati Netanjahu je naglasio da Izrael ne može imati drugi glavni grad osim Jerusalima i da su pokušaji da se prekine ta "milenijumska veza" apsurdni.

Zato je priznanje Donalda Trampa da je Jerusalim glavni grad Izraela "tako važno", ocjenio je izraelski premijer.

U međuvremenu su četvrti dan zaredom hiljade ljudi demonstrirale na Bliskom istoku i van tog regiona protiv odluke Trampa.

Turska i Izrael su svoje odnose normalizovale prošle godine nakon diplomatske krize izazvane upadom izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze u maju 2010.godine.

Dvije strane su pojačale od tada svoju saradnju, posebno u oblasti energije, ali Erdogan koji brani palestinsku stranu nastavio je da kritikuje Izrael.

Bonus video: