Ukrajina: Pristalice Sakašvilija postavile četiri zahtjeva vlastima

Nekoliko hiljada pristalica Sakašvilija protestovalo je u Kijevu, zahtijevajući njegovo puštanje iz zatvora
0 komentar(a)
Kijev, protest, Foto: Reuters
Kijev, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2017. 21:08h

Pristalice bivšeg gruzijskog predsjednika i lidera opozicionog ukrajinskog Pokreta novih snaga, Mihaila Sakašvilija, koji je uhapšen u petak, postavile su danas četiri zahtjeva ukrajinskim vlastima.

"Zahtijevamo zakon o opozivu predsjednika u parlamentu, zakon o osnivanju suda protiv korupcije, ponovno razmatranje Zakona o izborima i zahtijevamo ostavku državnog tužioca, Jurija Lucenka", rekla je članica Pokreta nove snage, Olga Galabala, na skupu u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

Nekoliko hiljada pristalica Sakašvilija protestovalo je danas u Kijevu, zahtijevajući njegovo puštanje iz zatvora i smjenu predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Sakašvili, bivši predsjednik Gruzije koji je u Ukrajini osnovao opozicioni Pokret novih snaga, uhapšen je u petak po optužbi da je s ukrajinskim biznismenima, povezanim s Rusijom, radio na rušenju Porošenka, navodi Asošiejted pres.

Te optužbe je Sakašvili odbacio, i u znak protesta zbog hapšenja počeo štrajk glađu u zatvoru, prema riječima njegovog advokata.

Pristalice Sakašvilija danas su mirno protestovale u centru Kijeva, tražeći da on bude pušten na slobodu i pozivajući na smjenu Porošenka.

Policija nije intervenisala.

Prvi pokušaj hapšenja Sakašvilija, u utorak, spriječile su stotine njegovih pristalica koje su okružile policijski kombi u kojem je bio i oslobodile ge, razvalivši vrata vozila.

Sakašvili je trenutno bez državljanstva, a prijeti mu izručivanje u njegovu rodnu Gruziju, koja je za njim raspisala potjernicu zbog zloupotrebe položaja.

Bio je vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smjenjivanja njenog predsjednika Eduarda Ševernadzea. Predsjednik Gruzije bio je od januara 2004. do novembra 2013. godine, a potom je napustio tu zemlju.

Guverner ukrajinskog regiona Odese Sakašvili je bio od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podnio ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije, Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je jula ove godine oduzeo predsjednik Ukrajine Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspio da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.