Zidojče cajtung: Janša izazvao skandal, insistirao na videu, govorio o cenzuri i zbrisao

Evropski "poslanici su prvo bili zapanjeni, a potom bijesni", piše njemački dnevnik, a prenosi portal Euraktiv Srbija

14541 pregleda 3 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Slovenački premijer Janes Janša je u Evropskom parlamentu ciljanom provokacijom izbjegao raspravu o medijskim slobodama u Sloveniji, a takvo ponašanje pojačalo je nervozu u Briselu vezanu za predstojeće slovenačko predsjedavanje Evropskom unijom (EU), piše danas njemački dnevnik Zidojče cajtung.

Minhenski dnevnik piše da je Janšu, "pristalicu Viktora Orbana i Donalda Trampa, vatrenog antikomunistu i teoretičara zavjere", pododbor Evropskog parlamenta za demokratiju, vladavinu prava i osnovna prava pozvao na onlajn raspravu o stanju slobode medija u njegovoj zemlji.

To su, piše list, redovna slušanja kojima su se ranije odazivali i drugi premijeri, ali se Janša samo "uključio, insistirao na kratkoročnoj izmjeni dnevnog reda, nije pristao ni na kakve kompromise, izazvao skandal, a zatim su se on i njegov ministar kulture odjavili".

Evropski "poslanici su prvo bili zapanjeni, a potom bijesni", piše dnevnik, a prenosi portal Euraktiv Srbija.

Zidojče cajtung navodi da je Janša u raspravi insistirao da se prikaže video spot koji je navodno dobio nekoliko sati ranije, i da su sva ubjeđivanja da on prethodno iznese svoj stav "bila bezuspješna, a vjerovatno nije ni trebalo da imaju uspjeha".

"Janša je insistirao na pripremljenom videu, govorio o cenzuri i - zbrisao", a zatim tvitovao video o navodnim napadima ljevičara na desno orijentisane novinare. Nekoliko dana prije toga Janša je na internet postavio video naslovljen 'Pravna država na slovenački način' kojim je očigledno htio da dokaže da postkomunističke klike strateški potkopavaju društvo i politiku", piše Zidojče cajtung.

Njemački dnevnik podsjeća da su se mediji u Sloveniji nalazili u teškom položaju i prije nego što je Janša treći put u posljednjih 20 godina došao na mjesto premijera sa svojom koalicijom desnog centra.

"Već godinama postoje izvještaji o uticaju mađarskih oligarha na slovenačko medijsko tržište. Janša i njegova partija SDS grade sopstvenu konzervativnu imperiju oko televizije 24 Nova TV i brojnih regionalnih listova. Kao posljednji čin uslijedio je pritisak na državnu novinsku agenciju STA i na javnu televiziju RTV", navodi se.

Prema pisanju dnevnika, Janša medije u Sloveniji vidi kao dio "postkomunističke ljevičarske instrumentalizovane propagandne mašinerije", novinsku agenciju STA naziva "nacionalnom sramotom" i traži krivičnu istragu protiv njenog direktora, a i televizija RTV se nalazi pod finansijskim i političkim pritiskom i od 1. aprila treba da dobije novog direktora koji je "Janši po volji".

Slovenački mediji, prenosi Zidojče cajtung, pišu i o osnivanju alternativne novinske agencije, Nacionalne novinske agencije (NTA), uz pomoć finansijera iz okruženja Janšine partije SDS.

List prenosi ocjenu novinara Blaža Zgage, da u Sloveniji poslije "kolapsa STA državnim novcem treba da bude izgrađena nova agencija" i da je "direktni cilj kontrole nad informacijama i medijskim kućama kontrola nad cijelom zemljom".

"A šef te agencije, nedavno se, prema Zgaginim riječima, u intervjuu sa jednim kanadskim aktivistom alternativne desnice predstavio kao glavni urednik fašističkog medija", piše njemački dnevnik.

Bonus video: