politička krizu izazvanu tajnim dogovorom o kupovini ruske vakcine

Prva evropska vlada koja je pala zbog pandemije: Matovič i ministri podnijeli ostavke

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova prihvatila je ostavku i dala mandat da formira vladu dosadašnjem ministru finansija Eduardu Hegeru koji je, kao i Matovič, iz stranke Obični ljudi

12134 pregleda 8 komentar(a)
Matović predaje ostavku Čaputovoj, Foto: Reuters
Matović predaje ostavku Čaputovoj, Foto: Reuters

Slovački premijer Igor Matovič i cijela njegova vlada podnijeli su danas ostavke kako bi ublažili političku krizu izazvanu tajnim dogovorom o kupovini ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V.

To je prva evropska vlada koja je pala zbog pandemije, ali koalicija od četiri stranke će ostati na vlasti čime će se izbjeći vanredni parlamentarni izbori.

Predsjednica Zuzana Čaputova prihvatila je ostavku i dala mandat da formira vladu dosadašnjem ministru finansija Eduardu Hegeru koji je, kao i Matovič, iz stranke Obični ljudi.

Heger i Čaputova
Heger i Čaputovafoto: Reuters

On je u nedjelju najavio da će prihvatiti mandat za formiranje vlade.

Do krize vlade je došlo kada je početkom marta objelodanjen tajni sporazum koji je Slovačka potpisala o nabavci dva miliona doza ruske vakcine protiv kovida-19, Sputnjik V.

Matovič je poručio rusku vakcinu uprkos protivljenju koalicionih partnera.

Slovačka je teško pogođena pandemijom koronavirusa.

Uz nekoliko promjena, očekuje se da će Hegerov kabinet biti isti kao i Matovičev, a novi premijer bi mogao već ove nedjelje da položi zakletvu.

Preporučujemo za Vas