Njemačka će AstraZenekom vakcinisati samo starije od 60 godina

"Mlađi od 60 godina, koji žele, moći će primiti tu vakcinu, ali samo nakon savjetovanja s ljekarom koji obavlja vakcinaciju i nakon personalizovane analize opasnosti", naveli su ministri

10353 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Njemačka će rezervisati upotrebu vakcine AstraZeneka za osobe starije od 60 godina nakon nekoliko desetina slučajeva pojave krvnih ugrušaka, objavila su u utorak regionalna i savezna ministarstva zdravlja.

"Mlađi od 60 godina, koji žele, moći će primiti tu vakcinu, ali samo nakon savjetovanja s ljekarom koji obavlja vakcinaciju i nakon personalizovane analize opasnosti", naveli su ministri 16 njemačkih saveznih država i savezni ministar u saopštenju nakon sastanka.

Za mlađe od 60 godina koji su već primili prvu dozu te vakcine ministri ostavljaju izbor - ili da prime drugu dozu, ili da pričekaju preporuku Odbora za vakcine (STIKO) predviđenu za kraj aprila, prenosi Hina.

Kancelarka Angela Merkel i ministar zdravlja Jens Špan bi trebalo kasnije da održe konferenciju za novinare o toj temi.

STIKO je nešto ranije objavio odluku da "preporučuje AstraZenekinu vakcinu samo starijima od 60 godina".

Taj stav zasnovan je "na sada dostupnim podacima o rijetkoj, ali teškoj trombozi kao nuspojavi koja pogađa uglavnom mlađe od 60 godina između četiri i šesnaest dana nakon vakcinacije", precizirali su.

Do sada je prijavljen 31 slučaj pojave krvnih ugrušaka u mozgu, a u Njemačkoj je dosad upotrijebljeno oko 2,7 miliona doza vakcine AstraZeneka.

Njemačka je primijenila najmanje jednu dozu vakcine na otprilike 11 odsto svog stanovništva i treba da ubrza kampanju zaštite protiv koronavirusa dok treći talas epidemije zahvata zemlju.

Bonus video: