Novi pokušaj udruživanja desničara

Potencijalni nacionalistički savez snažan na papiru, ali je suočen sa velikim preprekama

3025 pregleda 2 komentar(a)
Moravjecki, Orban i Salvini juče u Budimpešti, Foto: Reuters
Moravjecki, Orban i Salvini juče u Budimpešti, Foto: Reuters

Mađarski premijer, ultredesničar Viktor Orban, i njegov poljski saveznik Mateuš Moravjecki, sastali su se juče sa liderom italijanske desničarske stranke Liga, u pokušaju da postave temelj nove evropske političke grupacije.

Nacionalisti odavno pokušavaju da ujedine snage u Evropi, ali ne uspijevaju, dijelom zbog sukobljenih nacionalnih interesa, a dijelom zbog velikih razlika u stavovima prema spoljnim odnosima, poput veza sa Rusijom, piše Rojters.

Orban je veoma prisan sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Mađarska je protiv sankcija EU Rusiji, koristi rusku naftu, gas i nuklearnu energiju i prva je u EU upotrijebila rusku vakcinu protiv kovida-19.

Salvini je takođe proruski nastrojen, kao i još neke stranke potencijalnog saveza. Međutim, to možda ne odgovara Poljacima i moglo bi stvoriti nelagodu među drugim potencijalnim saveznicima, kažu diplomate.

“Zaista me je iznenadila ta vrsta ‘samita’, iako Salvini nije u italijanskoj vladi,” rekao je Rojtersu diplomata upućen u dešavanja.

“Previše je pitanja poput Rusije, koja nisu riješena, i ne mislim da će oni izaći večeras i objaviti zajedničku parlamentarnu grupu EU.”

Orban, ipak, osjeća politički zamah nakon što je njegova stranka Fides prošlog mjeseca napustila konzervativnu Evropsku narodnu partiju u Evropskom parlamentu.

“Kada je prekinut odnos između Fidesa i EPP, situacija u Evropi se razjasnila,” rekao je Orban za državnu televiziju u srijedu veče.

Mnogi Evropljani odbacuju imigraciju i multikulturalizam, zalažu se za model tradicionalne porodice, žele da zaštite svoj nacionalni identitet i daju primat nacionalnima vlastima u odnosu na evropske direktive, rekao je Orban.

“Ti birači imaju rascjepkanu zastupljenost u Evropi. Pokušaćemo da to ispravimo.”

Analitičari kažu da Orban želi da bude pokretač evropskih nacionalista i da mu brojke idu u korist.

Stranka Moravjeckog, PiS, je glavna snaga Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), dok je Salvinijeva liga najsnažnija članica grupe Identitet i demokratija (ID) koja uključuje i Nacionalno okupljanje Marin le Pen iz Francuske.

Te stranke zajedno imaju 135 od 705 mjesta u Evropskom parlamentu, plus 12 Fidesovih, navodi Rojters.

Oni bi mogli postati velika snaga u Evropi ako uspiju da izglade razlike, uključujući one u okviru Lige u Italiji, kaže Zoltan Novak iz Centra za fer političku analizu.

“Liga je podijeljena. Neki ljudi žele da se pridruže EPP. Ali, Salvini snažno podržava Orbana, i Liga bi mogla da pomogne u stvaranju novog pola u Evropskom parlamentu,” rekao je Novak za Rojters.

Bonus video: