tokom istrage o libijskim grupama za trgovinu migrantima i humanitarnim spasilačkim grupama

U Italiji protesti zbog prisluškivanja novinara

Istrage uz prisluškivanje novinara vođene su prije nekoliko godina, kada su sada već bivši italijanski vladini zvaničnici silom suzbijali aktivnost brodova humanitarnih organizacija koje su migrante na Sredozemnom moru spasavale s brodova trgovaca ljudima

2328 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanski novinari i poslanici protestuju zbog prisluškivanja telefonskih poziva novinara, tokom istrage o libijskim grupama za trgovinu migrantima i o humanitarnim spasilačkim grupama o kojima su ti novinari izvještavali.

Italijanski dnevnik "Domani" izvijestio je da su među razgovorima koje su prije nekoliko godina presreli istražitelji, bili i novinari građanskih i katoličkih italijanskih medija, i čak i državne televizije RAI.

Primo Di Nikola, senator populističkog Pokreta pet zvezdica, koji je u parlamentarnoj komisiji za nadzor nad RAI-jem, rekao je da je predložio donošenje zakona kojim će se novinari zaštititi od prisluškivanja telefonskih razgovora sa svojim izvorima.

Istrage uz prisluškivanje novinara vođene su prije nekoliko godina, kada su sada već bivši italijanski vladini zvaničnici silom suzbijali aktivnost brodova humanitarnih organizacija koje su migrante na Sredozemnom moru spasavale s brodova trgovaca ljudima.

Novinarski sindikat "Nacionalna italijanska federacija štampe", osudio je prisluškivanje. Zahtijevao je da se zna ko je to odobrio i konstatovao da su, ako je cilj bio otkriti izvore novinara, povrijeđena njihova profesionalna prava.

"Veoma je težak delikt ako je to (prisluškivanje) bio način da se otkriju njihovi izvori. Zaštita izvora je u osnovi rada novinara", rekao je Di Nikola.

List "Domani" piše da su stotine stranica transkripata telefonskih razgovora dio materijala istrage koju su vodili tužioci u Trapaniju na Siciliji o aktivnosti humanitarnih spasilačkih grupa. Ti transkripti, kako se navodi, sadrže imena izvora i kontakata.

Nema komentara italijanskih tužilaca koji uglavnom ne govore o tekućim istragama.

Među presretnutim pozivima bio je i jednog novinara italijanskog katoličkog dnevnika "Avenire" koji je pitao izvor kako doći do video-snimka nasilja nad migrantima u Libiji, ključnoj bazi za krijumčare ljudi koji brodove prepune migranata šalju prema obali Evrope.

Mnogi od sumnjivih gumenih i drugih nepouzdanih plovila trgovaca ljudima, ili dotrajalih ribarskih brodova, potonuli su ili se prevrnuli u moru. S druge strane, u proteklih nekoliko godina plovila kojima upravljaju humanitarne grupe, spasla su hiljade migranata od davljenja.

Preporučujemo za Vas