dug oko 200 metara

Erupcija vulkana na Islandu se proširila na novi procjep

Pristup vulkanu gdje dolaze brojni turisti od početka erupcije 19. marta, zatvoren je iz predostrožnosti i u toku je evakuacija, naveli su meteorološki centar i islandska policija

6516 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Erupcija vulkana koja je u toku dvije nedjelje na Islandu na četrdesetak kilometara od glavnog grada Rejkjavika proširila se danas na novi procjep iz kojeg izlazi lava, javio je meteorološki institut a prenose i direktni snimci islandske televizije.

Novi procjep dug oko 200 metara nalazi se oko jednog kilometra udaljen od prvog žarišta erupcije u dolini Geldingadalir, kod planine Fagradalsfjal, saopštio je Islandski meteorološki centar (IMO).

Procjep se otvorio oko podneva po lokalnom vremenu, po navodima centra.

Male količine magme izlaze iz tla, pokazuju direktni snimci javne televizije RUV. Lava teče u drugu susjednu dolinu zvanu Merardalir.

Pristup vulkanu gdje dolaze brojni turisti od početka erupcije 19. marta, zatvoren je iz predostrožnosti i u toku je evakuacija, naveli su meteorološki centar i islandska policija.

Islandski vulkanolozi koji su prvo predviđali kratkotrajnu erupciju sada govore da će ona trajati nekoliko nedjelja i možda mnogo duže.

Posljednja erupcija na poluostrvu Rejkjanes, na jugozapadu Islanda gdje je sada erupcija u toku, desila se prije 800 godina i protegla se tri decenije sa nekoliko epizoda jake erpucije od 1210. do 1240.

Od nove erupcije ova lokacija je postala glavna turistička atrakcija na Islandu i prema posljednjem brojanju juče 36.293 ljudi je došlo pješke do dva mala kratera koja izbacuju mirno lavu, koja pokriva sada 30 hektara, od kada je islandska turistička agencija počela računanje 24. marta.