Lideri EU u Turskoj izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava

Lideri EU zatražili su od Ankare "vjerodostojne gestove" i "trajne napore" i stavili Tursku "pod nadzor do juna" kada je sledeći sastanak Unije

11320 pregleda 5 komentar(a)
Mišel, Erdogan i Fon der Lajen, Foto: Reuters
Mišel, Erdogan i Fon der Lajen, Foto: Reuters

Lideri Evropske unije (EU) u posjeti Turskoj radi oživljavanja bilateralnih odnosa, izrazili su danas predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u njegovoj zemlji.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je novinarima u Ankari poslije sastanka s Erdoganom da mu je prenio "duboku zabrinutost" EU zbog kršenja tih prava.

"Vladavina zakona i poštovanje osnovnih prava su suštinske vrijednosti EU", rekao je Mišel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na istoj konferenciji da Turska mora da poštuje ljudska prava.

Ona je izrazila žaljenje zbog istupanja Turske iz Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ta konvencija je 2011. godine potpisana u Istanbulu.

"Duboko sam zabrinuta zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije. To je loš signal", rekla je ona.

Lideri EU su međutim potvrdili da Turska ostaje "važan partner" EU i podvukli njenu u prihvatanju izbjeglica, posebno iz Sirije.

Poslije godinu dana tenzija, turski zvaničnici pojačali su pozive na dijalog sa EU o rješavanju osjetljivih pitanja. Među tim pitanjima su grčko-turski spor u istočnom Mediteranu i uloga u Turske u sukobima u Siriji, u Libiji i u Nagorno Karabahu.

Lideri EU zatražili su od Ankare "vjerodostojne gestove" i "trajne napore" i stavili Tursku "pod nadzor do juna" kada je sledeći sastanak Unije.

Bonus video: