Nacistički general, bliski Ajhmanov saradnik, mirno radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je taj SS general koji je komandovao Gestapoom u Beču, bio zaposlen u BND od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka

9528 pregleda 15 komentar(a)
Franc Jozef Huber, Foto: Screenshot/Youtube
Franc Jozef Huber, Foto: Screenshot/Youtube

Franc Jozef Huber, odgovoran za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja, i blizak saradnik Adolfa Ajhmana, zaposlen je poslije Drugog svjetskog rata i mirno je radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke, otkrio je u utorak njemački javni televizijski kanal ARD.

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je taj SS general koji je komandovao Gestapoom u Beču, bio zaposlen u BND od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka.

Bivši minhenski policajac, Huber je postao šef nacističke tajne policije u Beču neposredno poslije njemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svjetskog rata istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Ajhmanom koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi.

Ajhman, kome se za zločine sudilo prije samo 60 godina, u Jerusalimu, naročito je radio na formiranju "Centralne agencije za jevrejsku emigraciju" u Beču.

Poslije poraza nacističkog Trećeg rajha 1945, Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948.

Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao "kooperativan" sa savezničkim snagama.

Tako je izbjegao krivično gonjenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Hladni rat (sa Sovjetskim savezom) je bio neizbježan i oni (Amerikanci) su stoga prije svega tražili tvrde antikomuniste", rekao je Bodo Heelhamer, istoričar za pitanja BND-a, prenijela je TV ARD.

"Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima".

Poslije penzionisanja 1967. godine, Franc Jozef Huber dobio je penziju kao njemački državni službenik, a nastavio da radi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živio je mirno, pod svojim imenom, a umro u Minhenu 1975. godine, u 73. godini.

BND je "tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je dielovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja i protivnika režima", rekao je istoričar Štefan Majning koji je učestvovao u proučavanju arhiva zapadnoniemačke obavještajne službe.

Bonus video: