Rusi traže da im Slovaci vrate vakcine

Slovačka regulatorna agencija tvrdi da se doze Sputnjika koje su stigle u tu zemlju razlikuju u odnosu na vakcinu koja je opisana u časopisu Lansetu

9314 pregleda 9 komentar(a)
U Slovačku je prošlog mjeeca stiglo 200 000 doza Sputnjika V, Foto: Reuters
U Slovačku je prošlog mjeeca stiglo 200 000 doza Sputnjika V, Foto: Reuters

Nakon što je je slovačka regulatorna medicinska agencija saopštila u utorak da proizviđači ruske vakcine Sputnjik V nijesu dostavili tražene podatke o isporuci za koju tvrdi da se razlikuje od onih koje su razmatrale Evropska medicinska agencija i medicinski žurnal „Lanset“, ruski fond koji stoji iza vakcine saopštio je da Slovačka treba da vrati isporuku zbog kršenja ugovora.

Ruski fond za direkne investicije (RDIF), odgovoran za marketing vakcine u inostranstvu objavio je na zvaničnoj Tviter stanici Sputnjika da je uputio pismo zahtijevajući da doze budu vraćene, prenio je Rojters. Takođe se zahtijeva da kontigent bude poslat u specijalizovanu laboratoriju na dodatne provjere.

Slovačka agencija SUkL juče je ponovila da ne može sa sigurnošću da utvrdi koristi i rizike ruske vakcine. Slovačka je uvezla 200 000 doza Sputnjika V prošlog mjeseca, ali ih nije stavila u upotrebu. Rojters navodi da razlike i nedostatak podataka koje je naveo SUKL naglašavaju probleme da kojima bi se i druge države mogle suočiti kada je u pitanju Sputnjik V. SUKL je saopštio da je bezuspješno tražio dodatne podatke o predkliničkim testiranjima, proizvodnji i kliničkim istraživanjima.

„Značajan dio podataka, otprilike 80 odsto nije dostavljen čak ni nakon zahtjeva“, navodi se u saopštenju slovačke agencije.

SUKL je saopštio da se uputstvo za doziranje razlikuje od onog za proizvod koji je trenutno u procesu razmatranja od strane EMA. Takođe se navodi da serija poslata Slovačkoj ima drugačije karakteristrike od onih korištenih u studijama objavljenim u stručnom časopisu „Lanset“, na koji su se pozivali slovački eksperti koji su podržavali kupovinu vakcina.

U saopštenju na Tviter nalogu Sputnjika navodi se da su izvještaji o tome da se vakcina koja se poslata u Slovačku razlikuje od one koja je korištena u kliničkom testiranju „lažni“.

Slovačka, koja je posljednjih mjeseci snažno pogođena zarazom, željela je da ubrza imunizaciju čak i ukoliko to znači upotrebu vakcina koje nijesu registrovane u Evropskoj uniji, što razmatraju i pojedine druge članice bloka naročito nakon što je narušeno povjerenje u vakcinu AstraZeneke.

Slovački ministar finansija Igor Matovič, koji je i dogovorio kupovinu Sputnjika dok je bio premijer, trebalo je juče da se sastane sa šefom RDIF-a Kirilom Dmitrijevim kako bi riješili ovo pitanje.

Matovič je bio primoran da podnese ostavku na mjesto premijera nakon što je kupovina Sputnjika izazvala spor unutar vladajuće koalicije.

Slovački ministar zdravlja kazao je da očekuje da sljedeće nedjelje saopšti naredne korake u vezi sa upotrebom Sputnjika V.

Bonus video: