Sjeverna Irska: nemiri zbog Bregzita i korone?

U Sjevernoj Irskoj ponovno izbija nasilje. Mada sjevernoirski sukob od kraja devedesetih važi kao riješen, Bregzit i pandemija korone otvorili su stare rane.

2552 pregleda 0 komentar(a)
Neredi u Belfastu, Foto: REUTERS
Neredi u Belfastu, Foto: REUTERS

Uprkos brojnim apelima politike i protekle noći su u zapadnom dijelu sjevernoirske metropole Belfasta mahom mladi izgrednici napali policiju molotovljevim koktelima, petardama i kamenjem. Policija je uzvratila vodenim topovima, kako javlja BBC - po prvi put nakon šest godina.

Vlada Britanske provincije Sjeverne Irske je na hitno sazvanoj sjednici oštro osudila najnoviju eksploziju nasilja koje uvijek iznova u poslednjih nedelju dana potresa djelove Belfasta.

Sjevernoirska ministarka pravosuđa Naomi Long za izbijanje nasilja okrivljuje „nacionalističku mladež". Britanski premijer Boris Džonson i njegov irski kolega Majkl Martin pozivaju na smirivanje situacije. „Put za rješavanje razlika vodi kroz dijalog, ne kroz nasilje", poručio je Džonson preko Tvitera.

Korona i Bregzit

Navodni povod za najnoviju eksploziju nasilja je nezadovoljstvo protestantskih ekstremista odlukom policije da ne kažnjava političare katoličke republikanske stranke Šin Fejn zbog toga što se nisu pridržavali korona-mjera na sahrani jednom bivšem teroristi Irske republikanske armije (IRA).

Kao još jedan mogući razlog se navodi i nezadovoljstvo dijela protestantskog stanovništva statusom Sjeverne Irske poslije Bregzita. To se posebno odnosi na dio ugovora o Bregzitu koji bi trebalo da spriječi stvaranje „tvrde" granice između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske - što je definisano u takozvanom Sporazumu od Velikog petka iz 1998. Kojim se reguliše mirovni proces između zaraćenih strana.

Od najave Bregzita postoje strahovanja da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao otvoriti stare rane u sjevernoirskom sukobu.

Bonus video: