"PREVAZIĆI ISTORIJSKE RAZLIKE"

Erdogan i Cipras za novo poglavlje grčko-turskih odnosa

Ankara i Atina blisko sarađuju na osnovu sporazuma Turske i EU iz marta 2016, koji je značajno smanjio broj izbjeglica koje iz Turske stižu u Grčku
140 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2017. 20:48h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i grčki premijer Aleksis Cipras izrazili su želju da prevaziđu istorijske razlike i sarađuju na polju izbjeglica i ekonomije.

"Želim da vas pozovem da otvorimo novo poglavlje grčko-turskih odnosa koje neće biti zasnovano na provokacijama (...) već na izgradnji mosta između dvije zemlje", rekao je Cipras novinarima poslije dvočasovnog razgovora s Erdoganom.

Odbijanje tog predloga bi imalo posljedice "ne samo za grčko-turske odnose već i na turske odnose s Evropom", naveo je grčki premijer.

Ankara i Atina blisko sarađuju na osnovu sporazuma Turske i EU iz marta 2016, koji je značajno smanjio broj izbjeglica koje iz Turske stižu u Grčku.

Ipak, Erdogan se i danas žalio da "obećanja EU u vezi ekonomske pomoći nisu još ispunjena".

Erdogan je u intervjuu grčkoj televiziji Skaj rekao da treba "revidirati" međunarodni sporazum iz Lozane iz 1923. godine kojim je poslije Prvog svjetskog rata utvrđena granica Grčke i Turske i kojim su riješena druga važna pitanja.

Erdoganov prvi sastanak tokom posjete Grčkoj, s njenim predsjednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je prenosila televizija, pokazao je napetost među njima.

Erdogan je tvrdio da treba "osavremeniti" sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u sjevernoj Grčkoj koju namjerava da sjutra posjeti. Pavlopulos je međutim odgovorio da sporazum iz Lozane "ne treba ni revidirati, niti dopunjavati".

Tim sporazumom su utvrđene i granice Kipra, Sirije, Jordana i drugih zemalja Bliskog istoka, u kom Turska ima vitalne interese.

Ipak, Erdogan je naveo potrebu za dijalogom i da treba "vidjeti polupunu čašu".

Ovo je prva posjeta nekog predsjednika Turske Grčkoj za šest i po decenija a Erdogan je prethodno dvaput posjetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Preporučujemo za Vas