navodno dao lažne izjave

U Italiji otvorena istraga protiv zvaničnika SZO zbog izvještaja o koronavirusu

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj umrlih od koronavirusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome

8672 pregleda 1 komentar(a)
Rim, Foto: Reuters
Rim, Foto: Reuters

Italijanski tužioci optužili su visokog zvaničnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da ih je lagao o izvještaju SZO o odgovoru Italije na koronavirus.

Tužioci u Bergamu otvorili su istragu protiv Ranierija Gere, tada pomoćnika generalnog direktora SZO zbog navodno lažnih izjava datih na saslušanju u novembru.

Gera je bio veza SZO sa italijanskog vladom kada je Italija prošle godine bila epicentar izbijanja širenja korona virusa u Evropi.

Tužioci istražuju zašto je registrovan veliki broj umrlih od koronavirusa u Bergamu i da li je nedostatak spremnosti Italije da odgovori na epidemiju igrao ulogu u tome.

Njihova istraga se proširila na izvještaj SZO o odgovoru Italije na koronavirus, u kojem se navodi da italijanska vlada nije ažurirala svoj plan spremnosti na neku pandemiju od 2006.

SZO je uklonio izvještaj sa svog sajta 14. maja, dan poslije objavljivanja, i nikada ga nije ponovo objavio. Nestanak dokumenta sugeriše da je SZO povukla izvještaj da bi izbjegla eventualne kritike i odgovornost italijanske vlade.

Gera je bio visoki zvaničnik u italijanskom Ministarstvu zdravlja u periodu 2014-2017, kada je plan pripravnosti za pandemiju trebalo da bude ažuriran u skladu sa smjernicama EU.

Preporučujemo za Vas