"Krim, od februara 2014. godine, grubo kršeći međunarodno pravo, privremeno okupirala država agresor, Rusija"

Rusija će, kako se navodi, "takođe biti pozvana da učestvuje u platformi radi otpočinjanja dijaloga o deokupaciji Krima"

4627 pregleda 17 komentar(a)
Detalj sa Krima, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj sa Krima, Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajina je najavila pokretanje inicijative Krimska platforma koja treba da razvije praktične pristupe za vraćanje u njen sastav poluostrva Krim koji je Rusija pripojila 2014.

Krimska platforma će biti pokrenuta inauguralnim samitom u Kijevu 23. avgusta, na kojem će biti usvojena deklaracija "sa vizijom dalje konsolidacije krimske politike", prenijela je ambasada Ukrajine u Srbiji.

"Krimska platforma je inicijativa Ukrajine za objedinjavanje međunarodnih napora za deokupaciju Krima, koji je od februara 2014. godine, grubo kršeći međunarodno pravo, privremeno okupirala država agresor, Rusija", navodi se u saopštenju.

Rusija će, kako se navodi, "takođe biti pozvana da učestvuje u platformi radi otpočinjanja dijaloga o deokupaciji Krima".

Inicijativa je dobila podršku više zemalja, među kojima su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija, Njemačka, Austrija, Holandija, Rumunija, Poljska, Slovenija, Danska, Litvanija, Estonija, Češka, Slovačka, Gruzija, Turska, piše u saopštenju.

Ciljevi Krimske platforme su "učvršćivanje politike nepriznavanja pokušaja aneksije Krima", "pravilno sprovođenje i jačanje" sankcija protiv Rusije, jačanje regionalne bezbjednosti, "s obzirom na uticaj militarizacije Krima na bezbjednost u Istočnoj Evropi, širem Crnomorskom regionu i Sredozemnom moru, uključujući slobodu plovidbe".

Među ciljevima su i "suzbijanje kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava" i "ublažavanje negativnog ekonomskog i ekološkog uticaja okupacije Krima na region".

Krimska platforma će raditi na međudržavnom, parlamentarnom i ekspertskom nivou, a djelatnostima platforme koordiniraće komitet sa predstavnicima diplomatskih misija država i organizacija članica u Kijevu, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: