položio vijenac žrtvama

Predsjednik Njemačke: Logor Buhenvald oslikava cjelokupni varvarizam nacista

"Nacističko vođstvo je odgovorno za najsurovije zločine i za genocid. To su bila ljudska bića, Njemci, koji su to radili drugim ljudskim bićima", naveo je Štajnamajer

10175 pregleda 150 reakcija 6 komentar(a)
Štajnmajer položio vijenac, Foto: REUTERS
Štajnmajer položio vijenac, Foto: REUTERS

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je na obilježavanju 76. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Buhenvald da on oslikava cjelokupni varvarizam nacista i rasistički način razmišljanja.

"Komunisti, demokrate i homoseksualci bili su zatvoreni u Buhenvaldu. Jevreji, Sinti i Romi su dovođeni ovdje i ubijani. Raznolikošću žrtava, Buhenvald odražava agresivni nacionalizam nacista prema inostranstvu i njihovu diktaturu unutar zemlje", rekao je Štajnamajer.

U mjestu Vajmar, nedaleko od logora koji su američki vojnici oslobodili prije 76 godina, Štajnamajer je kazao da je Buhenvald sinonim za "rasni fanatizam, mučenja, ubistva i eliminaciju".

"Nacističko vođstvo je odgovorno za najsurovije zločine i za genocid. To su bila ljudska bića, Njemci, koji su to radili drugim ljudskim bićima", naveo je Štajnamajer.

Štajnmajer je iz Vajmara otišao na mjesto nekadašnjeg logora, gdje je položio vijenac sa žutim i crvenim cvjetovima za žrtve.

Preživjeli logoraši i članovi njihovih porodica nisu smjeli danas da se okupljaju zbog pandemije koronavirusa, ali su posmatrali ceremoniju putem interneta.

Koncentracioni logor Buhenvald otvoren je 1937. godine, a oslobođen 11. aprila 1945.

Od 280.000 zatvorenika, više od 56.000 su ili ubili nacisti ili su umrli od gladi, bolesti ili usljed medicinskih eksperimenata.

Preporučujemo za Vas