vlada planira zaoštravanje nacionalnih antikovid propisa

Njemačka prešla granicu od tri miliona zaraženih koronavirusom: Merkel pozvala na strogo zatvaranje

Dnevna stopa zaraženih gledana u posljednjih sedam dana je 136,4 na 100.000 stanovnika, što je iznad granice koja načelno treba da povuče zaoštravanje mjera

2814 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa intenzivne njege u jednoj bolnici u Berlinu, Foto: Reuters
Detalj sa intenzivne njege u jednoj bolnici u Berlinu, Foto: Reuters

Njemačka je prešla granicu od tri miliona zaraženih kovidom-19, pokazuju danas objavljeni podaci referentnog Instituta Robert Koh (RKI).

Ukupan broj potvrđenih zaraženih kovidom-19 od početka pandemije je 3.011.000, odnosno 13.245 novozaraženih u odnosu na prethodni dan, naveo je institut, dok je od posljedica korone umrlo dosad 78.452 ljudi.

Pored toga dnevna stopa zaraženih gledana u posljednjih sedam dana je 136,4 na 100.000 stanovnika, što je iznad granice koja načelno treba da povuče zaoštravanje mjera.

Njemačke vlasti posebno gledaju na ovaj podatak kada odlučuju o donošenju protivepidemisjkih mjera.

Kancelarka Angela Merkel je ovog vikenda na sastanku sa poslanicima svoje konzervativne stranke ponovo pozvala na strogi oblik zatvaranja širom zemlje.

Cilj bi bio pokušaj da se zaustavi treći talas pandemije koji nastavlja da se širi uprkos već postojećim ograničenjima kretanja.

Njena vlada planira u utorak da zaoštri nacionalne antikovid propise da bi mogla da uvede lokdaun u cijeloj zemlji, uključujući i noćni policijski čas, izbjegavajući otpor na lokalnom ili regionalnom nivou.

Tim amandmanom na postojeći zakon krši se tabu u Njemačkoj gdje federalistički sistem vlasti daje važna ovlašćenja regionima u oblasti zdravstva.

Preporučujemo za Vas