Johnson & Johnson počinje isporuku vakcina u EU

Iz kompanije su takođe saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza sprečava 85 posto teških slučajeva

6389 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Johnson & Johnson je započeo isporuku svojih vakcina protiv Covid-19 u Evropsku uniju potvrdio je jedan od evropskih zastupnika za Rojters (Reuters).

Kompanija je ranije planirala da započnu sa isporukom početkom aprila, ali je isporuka bila odložena zbog problema sa proizvodnjom.

“Johnson & Johnson je danas započeo isporuke vakcina u EU. Veoma dobre vijesti”, rekao je Peter Liese zastupnik iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ova američka kompanija obvezala se da će isporučiti do kraja juna 55 miliona doza i još 120 miliona doza u trećem tromjesečju, rekao je Thierry Breton povjerenik EU za industriju.

Johnson & Johnson je jedina vakcina protiv Covid-19 za čiju je efikasnost dovoljna jedna doza, a 66 posto je efikasna protiv koronavirusa.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 44.000 volontera sprovedeno je na tri kontinenta i na više sojeva koronavirusa.

Iz kompanije su takođe saopštili da njihovi preliminarni rezultati pokazuju da jedna doza sprečava 85 posto teških slučajeva. Dio testiranja koje je sprovedeno u Južnoj Africi pokazalo je da je J&J vakcina efikasna samo 57 posto protiv soja koji se razvio u ovoj zemlji.

Američka uprava za hranu i ljekove odobrila je ovu vakcinu krajem februara. Vakcina je takođe odobrena u Kanadi i Bahreinu.

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila 12. marta Johnson & Johnsona vakcinu za hitno korišćenje, uz Fajzer i britansku Astra Zeneku.

Bonus video: