Češka popušta mjere, ukinuto vanredno stanje

"Ministarstvo zdravlja prijavilo je 976 novih slučajeva u nedelju što je najmanji dnevni broj od septembra prošle godine"

3685 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje zoo vrta u Pragu, Foto: Reuters
Otvaranje zoo vrta u Pragu, Foto: Reuters

Biblioteke, škole, zoološki vrtovi i neke prodavnice otvaraju se od ponedeljka u Češkoj nakon višemjesečne blokade u zemlji koja je među najpogođenijim koronavirusom na svijetu.

Šest mjeseci dugo vanredno stanje isteklo je u ponoć čime je ukinut i policijski sat i zabrana putovanja između regija.

Djeca u predškolskim ustanovama i do petog razreda vraćaju se u škole, a dva puta sedmično moraće obavljati bris nosa.

Ministarstvo zdravlja prijavilo je 976 novih slučajeva u nedelju što je najmanji dnevni broj od septembra prošle godine.

Sedmodnevni prosjek pao je na ispod četiri hiljade, ali je i dalje visok u poređenju sa većinom evropskih zemalja. Ipak primjetno je značajno poboljšanje u odnosu na 12.000 dnevnih slučajeva koji su bili prosjek u martu mjesecu kada su uvedene najstrožije mjere.

Vlada je u oktobru prošle godine zatvorila kafiće, restorane, sve nepotrebne prodavnice. Kratko su otvorene u decembru, ali su ubrzo ponovo zatvorene.

Češka koja ima 10,7 miliona stanovnika prijavila je 1,58 miliona slučajeva zaraženih korona virusom i skoro 28.000 preminulih što je najveća stopa po glavi stanovnika na svijetu.

Do 11. aprila 2.089.570 doza vakcina je dato u ovoj zemlji.

Bonus video: