Izvještaj Europola: Trgovina drogom najveća kriminalna aktivnost u EU

Trgovina ljudima i eksploatacija ljudi, šverc migranata, onlajn i druge prevare kao i imovinski kriminal predstavljaju značajne prijetnje građanima EU

5983 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najveće prijetnje građanima Evropske unije (EU) u sklopu organizovanog kriminala su aktivnosti u trgovini drogom, ljudima, migrantima, kao i onlajn prevare, navodi se u izvještaju Evropske policijske službe (Europol) sa sjedištem u Hagu.

U izvještaju o Procjeni opasnosti od ozbiljnog i organizovanog kriminala u EU (SOCTA), koju Europol objavljuje svake četiri godine, navodi se da je gotovo 40 odsto kriminalnih mreža aktivno u proizvodnji i trgovini drogom i da je i dalje to najveći kriminalni posao u EU.

Trgovina ljudima i eksploatacija ljudi, šverc migranata, onlajn i druge prevare kao i imovinski kriminal predstavljaju značajne prijetnje građanima EU, navodi se u izvještaju i dodaje da kriminalci godišnje "operu" milijarde eura.

U dokumentu se dodaje da kriminalci uključeni u ozbiljan i organizovani kriminal sve više pribjegavaju nasilju. Prijetnja nasilnim incidentima povećana je čestom upotrebom vatrenog oružja ili eksploziva, dodaje se u izvještaju.

SOCTA 2021 detaljno je opisala djelovanje kriminalnih mreža u EU i kako njihove kriminalne aktivnosti i poslovne prakse prijete da potkopaju društva, ekonomiju i institucije, i da narušavaju vladavinu zakona.

Dokument takođe upozorava na potencijalne dugoročne implikacije pandemije koronavirusa i na to kako one mogu stvoriti idealne uslove za napredak kriminala u budućnosti.

Bonus video: