STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOST

Slovenci se sve više namjerno inficiraju koronavirusom zbog lakšeg putovanja

"O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedicE"

19634 pregleda 20 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Sloveniji su zabrinuti opasnom pojavom namjernog inficiranja koronavirusom s ciljem lakšeg kretanja i putovanja, s obzirom da se prebolijevanje kovida-19 tretira kao i imunitet stečen vakcinom.

"Primjećujemo trend povećanja broja onih koji žele da se što prije zaraze kako bi dobili potvrdu koja će im omogućiti lakša putovanja i prelaženje granica, što je opasna praksa koju nikako ne možemo preporučiti", izjavila je na konferenciji za novinare epidemiološkinja Mateja Logar koja vodi vladin stručni savjet za kovid-19.

Ona je, kako prenosi Hina, istakla da se zbog toga, kao i zbog više zabilježenih slučajeva "varanja" na testovima za koronavirus, razmišlja o restrikcijama, odnosno promjeni pravila za putovanja.

Navela je da se između ostalog razmišlja o tome da se oni koji su preboljeli kovid-19 skinu s liste izuzetaka od testiranja prilikom prelaska granice, ali tek u fazi kad vakcina za imunizaciju većeg dijela populacije bude dovoljno.

Na opasnost namjernog izlaganja koronavirusu upozorio je i infektolog Tomaž Zovko iz ljubljanskog UKC-a.

"O ovoj bolesti još uvijek ne znamo mnogo toga. Ona je nepredvidljiva i može imati trajne posljedice. Ne znamo tačno kakve dugoročne posljedice bolest ima posebno za mlađe pacijente, makar su one kod nekih vrlo neugodne", upozorio je.

Istakao je da je neuporedivo sigurnije spriječiti inficiranje i bolest i vakcinisati se, nego se razboljeti i računati da je na taj način stečen imunitet.

"Osim toga, svi koji se možda namjerno inficiraju u kontaktu s drugima time reskiraju i teži tok bolesti, zato moramo djelovati odgovorno i zaštititi sebe i druge", upozorio je Zovko.

Preporučujemo za Vas