Kovid pasoši će se koristiti dok se ne proglasi kraj pandemije

"Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba", rekao je sekretar EK

6002 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Digitalne zelene potvrde, takozvani kovid pasoši, upotrebljavaće se sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ne proglasi kraj pandemije koronavirusa, a njima će se moći koristiti i avio-kompanije za ukrcavanje putnika na let, izjavio je sekretar Evropske komisije za pravosuđe Didije Rajnders.

"Želimo osigurati da građani i države članice imaju alat koji će davati određeno povjerenje, na koji će se nadležne vlasti moći osloniti za olakšavanje slobode kretanja osoba", rekao je Rajnders Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta, kojem je predstavio predlog Komisije o uvođenju kovid pasoša, prenosi HRT. Digitalne zelene potvrde trebalo bi da olakšaju sigurno slobodno kretanje ljudi unutar Evropske unije tokom pandemije koronavirusa. Takozvani kovid pasoš biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv Kovida-19, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. Povjerenik je dodao kako je cilj da se te potvrde počnu upotrebljavati prije kraja juna. Evropski parlament trebalo bi o toj uredbi da glasa na plenarnoj sjednici od 7. do 10. juna.

Bonus video: