čavušoglu navode ocijenio neprihvatljivim

Verbalni sukob ministara Grčke i Turske pred novinarima u Ankari

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemnom mora, kao i kako Turska primenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima

3749 pregleda 2 komentar(a)
Dendijas i Čavušoglu, Foto: REUTERS
Dendijas i Čavušoglu, Foto: REUTERS

Šefovi diplomatija Grčke i Turske, Nikos Dendijas i Mevlut Čavušoglu, u četvrtak, 15. aprila su na konferenciji za novinare u Ankari imali verbalni sukob pošto se ne slažu o nekoliko bilateralnih pitanja.

Čavušoglu i Dendijas su se pred kamerama iznijeli suprotne stavove o pomorskim granicama, migrantima i postupanju prema manjinama.

Grčki ministar boravi u Turskoj u cilju pokretanja dijaloga o rješavanju bilateralnih spornih pitanja.

"Ako iznosete tako teške optužbe protiv moje zemlje i mog naroda, dužan sam da odgovorim", rekao je Čavušoglu vidno nezadovoljan izjavama grčkog kolege.

Dendijas je posebno kritikovao turske aktivnosti u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemnom mora, kao i kako Turska primenjuje sporazum sa Evropskom unijom o migrantima.

"Stav Grčke je jasan i to ne čujete prvi put. Turska u Egejskom moru i istočnom Mediteranu krši međunarodno pravo i konvenciju o moru, kao i suverena prava Grčke, jer je iznad grčkog tla sprovela 400 letova",rekao je Dendijas.

Čavušoglu je uzvratio da Ankara na Mediteranu štiti interese Turske i kiparskih Turaka, dok je o sporazumu rekao da ga Turska "pristojno" sprovodi.

Turski ministar je nekoliko puta ponovio da je to što govori Dendijas "neprihatljivo".

Posjeta grčkog ministra spoljnih poslova Ankari prethodno je bila planirana za 14. april ali je odgođena za dan poslije.

Grčka i Turska, koje imaju osjetljive odnose godinama, u sporu su o razgraničenju zone eksploatacije gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Odnosi su takođe zategnuti uzajamnim nezadovoljstvom zbog tretmana muslimanskih manjina u Grčkoj i pravoslavnih u Turskoj.

Preporučujemo za Vas