Poslije žestokih kritika češki vicepremijer odustao od puta u Moskvu po Sputnjik V

Hamaček, lider Češke socijaldemokratske stranke, manjeg koalicionog partnera u vladi, počeo je neočekivano u kampanji pred jesenje parlamentarne izbore da se angažuje oko nabavke vakcina, iako se time bavi Ministarstvo zdravlja i sam premijer

9224 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poslije žestokih kritika od strane češke opozicije ali i premijera Andreja Babiša, vicepremijer i privremeno šef češke diplomatije Jan Hamaček odustao je od puta u Moskvu, zakazanog za ponedjeljak, gdje je samoinicijativno htio da pregovara o nabavkama vakcine Sputnjik V, što bi za 15 godina bila prva posjeta šefa češke diplomatije Moskvi.

"Juče smo se premijer i ja dogovorili da moram da budem u ponedjeljak na sjednici vlade", objasnio je danas na Tviteru vicepremijer Hamaček zašto je otkazana posjeta, pošto su sinoć češki mediji objavili nezvanično da mu je premijer zabranio kontroverzni put u Moskvu.

Hamaček, lider Češke socijaldemokratske stranke, manjeg koalicionog partnera u vladi, počeo je neočekivano u kampanji pred jesenje parlamentarne izbore da se angažuje oko nabavke vakcina, iako se time bavi Ministarstvo zdravlja i sam premijer.

Babiš je kao jedan od razloga za nedavnu smjenu ministra spoljnih poslova Tomaša Petšičeka naveo upravo to da je kao šef diplomatije pokušavao da se miješa premijeru u nabavku vakcina.

"U ovom trenutku imamo ponudu Sputnjika V, 300.000 doza. Vakcine nisu agenda Hamačeka. Taj put nije potreban, jer ponudu da nabavimo Sputnjik V već imamo. Samo se čeka odobrenje Evropske agencije za ljekove", kazao je u petak Babiš.

Namjera češkog vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova, koji je privremeno i šef diplomatije, da posjeti Moskvu, neznano u kom svojstvu i u vezi s kojom funkcijom, pošto se zna samo to da je tokom tri dana u Moskvi trebalo da se sastane sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovom izazvala je žestoke reakcije češke opozicije.

"S obzirom na vanredno komplikovane odnose Praga i Moskve i ukupnu spoljnopolitičku situaciju u kojoj je Ukrajina zatražila izričito podršku u sporu sa Ruskom Federacijom i tu podršku je dobila od najviših predstavnika Evropske unije i NATO, put predstavnika češke vlade u Moskvu dobija vanredan značaj", upozorio je predsjednik poslaničkog kluba opozicione Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke Jan Bartošek.

U ime opozicije takođe je upozorio da put vicepremijera Hamačeka nije odobrila vlada i da se ne zna o čemu sve i sa kime će Hamaček u Moskvi razgovarati.

"Naši saveznici protjeruju ruske diplomate. RIA novosti piše o Praškom proljeću (1968) kao o fašističkom puču. A Jan Hamaček planira da lijeti tamo i sretne se sa ljudima koji su na listi ljudi pod sankcijama", upozorila je na Tviteru predsjednica liberalne TOP09 Marketa Adamova Pekarova.

Najveći zagovornik nabavke ruske vakcine protiv kovid-19 čak i ako ne bude odobrena u Evropskoj uniji je češki predsjednik Miloš Zeman koji se lično angažovao i putem molbe ruskom predsjedniku Vladimir Putinu da se Češkoj omogući nabavka Sputnjika V a na njegovo insistiranje smijenjen je prethodni ministar zdravlja Jan Blatni koji je odbijao da potpiše izuzetak i odobrenje za primjenu neregistrovane ruske vakcine.

Premijer Andrej Babiš i novi ministar zdravlja Peter Arenberger insistiraju da se ipak sačeka registracija Sputnjika V u EU a mogućnost upotrebe neregistrovane vakcine vide samo ograničeno, u okviru posebne kliničke studije, što bi bilo u skladu i sa evropskim propisima.

Bonus video: