suđenje počinje u septembru

Salviniju prijeti 15 godina zatvora postupka prema migrantima

„Idem pred sud uzdignute glave, u vaše ime, kao i svoje lično. Italija na prvom mjestu, uvijek! Odbrana naše zemlje sveta je dužnost građana, zbog toga mi se sudi", poručio je Salvini

3645 pregleda 3 komentar(a)
Salvini, Foto: Reuters
Salvini, Foto: Reuters

Italijanski sud odlučio je da pokrene postupak protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija jer je 2019. godine odbio da pusti španski brod sa migrantima u italijansku luku, zbog čega su ljudi danima bili zadržani na moru.

Kako prenosi AP, Salviniju prijeti kazna do 15 godina zatvora ako bude proglašen krivim na kraju trostepenog sudskog postupka, a pravosnažna presuda mogla bi da mu zabrani vršenje javnih funkcija.

Lider desničarske stranke Liga bio je prisutan na pripremnom ročištu na kome je odlučeno da suđenje počne 15. septembra u Palermu, a na Tviteru je poručio da je siguran da je postupio ispravno po italijanskom zakonu.

„Idem pred sud uzdignute glave, u vaše ime, kao i svoje lično. Italija na prvom mjestu, uvijek! Odbrana naše zemlje sveta je dužnost građana, zbog toga mi se sudi", poručio je Salvini nakon odluke suda.

Tužioci u Palermu optužili su Salvinija za otmicu, jer je migrante u avgustu 2019. danima držao na moru u blizini obale Lampeduze, da bi, nakon 19 dana, za 83 migranta na brodu bilo dozvoljeno da se iskrcaju na ostrvu.

Salvini je takođe pod istragom zbog još jednog sličnog slučaja sa migrantima, kada je odbio da italijanski brod obalske straže „Gregoreti“ pusti u luku, u ljeto 2019. godine.

Tužilac u tom slučaju preporučio je prošle sedmice da se Salviniju ne sudi, uz obrazloženje da je sprovodio vladinu politiku kada je 116 migranata pet dana držao na moru.