EU: Rastu tenzije s Rusijom, situacija na granici s Ukrajinom veoma opasna

Moskva je poručila da su vojnici i naoružanje upućeni na granicu s Ukrajinom zato što je dobila saznanja da je Kijev riješio da "etnički očisti" Donbas i Lugansk, oblasti u kojima živi ruski narod

10841 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) je danas izrazila žaljenje zbog porasta tenzija sa Rusijom, uz ocjenu da je situacija na granici sa Ukrajinom "veoma opasna" i da je Moskva "odgovorna" za zdravstveno stanje opozicionara Alekseja Navaljnog.

"Odnosi sa Rusijom se ne poboljšavaju. Naprotiv, tenzije rastu u raznim oblastima", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel uoči onlajn sastanka ministara spoljnih poslova Unije.

Moskva je poručila da su vojnici i naoružanje upućeni na granicu s Ukrajinom zato što je dobila saznanja da je Kijev riješio da "etnički očisti" Donbas i Lugansk, oblasti u kojima živi ruski narod.

Borel je govorio i o protjerivanju diplomata između Moskve i Praga, kao i o "veoma zabrinjavajućem" zdravstvenom stanju Navaljnog, koji štrajkuje glađu u zatvoru.

Kao odgovor na subotnje protjerivanje 18 ruskih diplomata iz ruske ambasade u Pragu, Rusija je proglasila sinoć za nepoželjene 20 diplomata iz češke ambasade u Moskvi i dala im 25 sati da napuste Rusiju.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu prije više od tri nedjelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni ljekar, zbog bolova u leđima i gubitka osjećaja u nogama.

Bonus video: