Španija: Suspendovan zakon kojim je Galicija uvela obaveznu vakcinaciju

U Španiji vakcinisanje protiv Kovida-19, kao ni u većini evropskih zemalja, nije obavezno

6457 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španski Ustavni sud suspendovao je zakon regionalnih vlasti Galicije kojim se uvodi obavezno vakcinisanje stanovnika te autonomne zajednice protiv Kovida-19, saznaje se iz sudskih izvora.

Odluka o suspenziji zakona donijeta je nakon što je prethodno centralna vlada uložila žalbu na odluku vlasti Galicije, autonomne zajednice na sjeverozapadu Španije, da uvedu kazne do 3.000 eura za neopravdano odbijanje vakcincije protiv Kovida-19.

U Španiji vakcinisanje protiv te bolesti, kao ni u u većini evropskih zemalja, nije obavezno, ali je Galicija napravila izuzetak kada je krajem februara usvojila zakon kojim se uvodi obavezna vakcinacija. Galicija ima oko 2,8 miliona stanovnika.

Sudije imaju pet mjeseci da ispitaju žalbu vlade Madridu i donesu konačnu odluku, a za to vrijeme će suspenzija biti na snazi.

Socijalistička vlada Pedra Sančesa planira da vakciniše 70 odsto stanovništva Španije do kraja avgusta.

U Španiji je proces imunizacije obavilo gotovo 7,2 odsto od 47 miliona stanovnika sa dvije doze vakcine, a više od 9,4 miliona ljudi je vakcinisano ukupno, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Bonus video: