Vlada se manje pita o imenovanju sudija

Sudije Suda pravde Evropske unije su saopštile da nije protivno zakonu EU da premijer imenuje članove pravosuđa sve dok neko nezavisno tijelo procjenjuje kandidate i daje svoje mišljenje

1659 pregleda 0 komentar(a)
SUd pravde u Valeti, Foto: REUTERS Guglielmo Mangiapane
SUd pravde u Valeti, Foto: REUTERS Guglielmo Mangiapane

Najviši evropski sud odlučio je juče da je sistem Malte za imenovanje sudija u skladu sa standardima Evropske unije. Aktivisti za zaštitu vladavine prava su saopštili da je taj slučaj primorao vladu da sprovede reforme.

Presuda Suda pravde Evropske unije (CJEU) uslijedila je nakon što je organizacija Republika, koja vodi kampanju za zaštitu pravde na Malti, osporila sistem prema kojem država imenuje sudije nacionalnog suda, piše Rojters.

Taj sud je potom tražio savjet od CJEU sa sjedištem u Luksemburgu povodom toga da li je malteški sistem u skladu sa Poveljom o fundamentalnim pravima EU, i CJEU je odredio kriterijume koji garantuju nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

Sudije CJEU su saopštile da nije protivno zakonu EU da premijer imenuje članove pravosuđa sve dok neko nezavisno tijelo procjenjuje kandidate i daje svoje mišljenje.

Zahtjev malteških vlasti da premijer mora predočiti razloge za izbor nekog kandidata koji nije predložilo to nezavisno tijelo, samo je dodatna zaštita, saopštili su.

Premijer Malte Robert Abela je podržao odluku.

"Ona pokazuje da su naše reforme prepoznate i da je naš pravosudni sistem efikasno ojačan u korist naših građana", kazao je.

Grupa Republika je saopštila da vlada ne bi sprovela reforme da ona nije pokrenula taj slučaj 2019.

"Prije 7 dana su, zapravo, sudije prvi put predložene za imenovanje, a da vlada nije imala ništa sa njihovim izborom", saopštila je Republika.

U presudi, koja je došla usljed kritika na račun poteza Poljske i Mađarske u cilju kontrole imenovanja sudija, istaknuto je da su se države EU obavezale da će jačati vladavinu prava i poručeno da ne smiju podrivati nezavisnost pravosuđa.

CJEU je prošlog mjeseca podržao pravo poljskih sudija koji se prijavljuju da se pridruže Vrhovnom sudu da se žale na mišljenje tijela koje vrši provjeru kandidate, čime je naglašen jaz između te države i EU povodom vladavine prava.

Bonus video: