protesti širom rusij

Uhapšeno 1.500 pristalica Navaljnog

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedjelje štrajkuje glađu

4725 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska policija je danas uhapsila oko 1.500 pristalica osuđenog opozicionara Alekseja Navaljnog na protestima širom zemlje na kojima zahtijevaju njegovo oslobađanje.

U centru Moskve okupile su se hiljade demonstranata, na poziv saradnika Navaljnog, čije je zdravstveno stanje veoma loše pošto duže od tri nedjelje štrajkuje glađu.

Grupa OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su mnogi demonstranti uhapšeni prije početka protesta i da su među njima dva bliska saradnika Navaljnog.

Prema najnovijim podacima te grupe, uhapšeno je 1.496 osoba u 82 grada, a najviše u Sankt Peterburgu, oko 600.

Saradnici Navaljnog pozvali su građane da danas izađu na neodobrene proteste, nakon što je tokom vikenda objavljeno da je njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršano.

Za sada nema preciznih podataka o masovnosti današnjih protesta širom Rusije i neizvjesno je da li će oni dostići intenzitet januarskih, koji su izbili nakon hapšenja Navaljnog, najpoznatijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Moskovska policija je navela da je u glavnom gradu protestovalo 6.000 ljudi, dok je jedan posmatrač rekao za Jutjub kanal Alekseja Navaljnog da je bilo 60.000 ljudi.

Protesti su zakazani u danu Putinovog godišnjeg obraćanja naciji.

Putin je u obraćanju optužio strane vlade da pokušavaju da nametnu Rusiji svoju volju. Putin, koji javno nikad ne pominje ime Navaljnog, nije precizirao na koga se ta kritika odnosila, ali je poznato da su vlade zapadnih zemalja oštro kritikovale tretman uhapšenog opozicionara i pozivale na njegovo oslobađanje.

Navaljni (44) je počeo štrajk glađu prije više od tri nedjelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog jakih bolova u ledjima i gubitka osjećaja u nogama.

On je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje, optužuju Navaljnog za saradnju sa zapadnim obavještajnim službama, a dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu, u vrijeme dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocjenjuje kao politički motivisanu.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi u januaru širom Rusije, u više od 100 gradova. Na tim protestima, čiji su učesnici tražili oslobađanje Navaljnog, policija je uhapsila više od 10.000 ljudi.