Fon der Lajen: Vakcinisani američki turisti moći će doći u EU

EMA, regulator za ljekove Evropske unije, odobrila je tri vakcine koja se koriste u SAD - Modernu, Fajzer i Džonson i Džonson

2122 pregleda 1 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

Američki turisti koji su vakcinisani protiv Kovida-19 moći će da posjete Evropsku uniju u predstojećim mjesecima, rekla je u nedjelju u intervjuu za "Njujork tajms" predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Signalizujući veliku promjenu u politici EU, dok se vakcinacija širom svijeta pojačava, Fon der Lajen nije govorila o datumima, ali je "Tajms" naveo da bi nova pravila mogla stupiti na snagu na ljeto.

"Amerikanci, koliko ja vidim, koriste vakcine koja je odobrila Evropska medicinska agencija", rekla je. "To će omogućiti slobodno kretanje i putovanje po Evropskoj uniji."

"Jer jedna stvar je jasna: Svih 27 članica će prihvatiti, bezuslovno, sve one koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila EMA."

EMA, regulator za ljekove Evropske unije, odobrila je tri vakcine koja se koriste u SAD - Modernu, Fajzer i Džonson i Džonson.

"Tajms" naveo da je brzi američki program vakcinacije, kao i napredak u pregovorima o korišćenju sertifikata za vakcinaciju, temelj plana vraćanja putovanja u svrhe odmora Amerikanaca u EU.

Fon der Lajen je rekla da SAD čini "veliki napredak" te je napomenula da je na putu da vakciniše 70 odsto odraslih do sredine juna.

Nastavljanje putovanja će zavisiti od "epidemiološke situacije, ali situacija u SAD se popravlja, kao što se, nadamo se, takođe popravlja u Evropskoj uniji", dodala je.

Pandemija je opustošila turizam na kontinentu, dok su mnoge nacije zatvorile granice neesencijalnim putovanjima, podsjeća Hina.

Grčka je rekla prošle sedmice da putnici iz EU i drugih pet zemalja koji su vakcinisani ili imaju negativan test na kovid neće više morati u karantin po dolasku.

Zemlja je voljna da otvori značajno pogođeni turistički sektor te je pojačala vakcinaciju u nadi da među lokalnim stanovništvom stvori imunitet.

Evropska unija je rekla da želi uvesti pasoše za vakcinisane putnike, iako planovi još nisu formalizovani.

Bonus video: