Njemački šef diplomatije odbija dodatne sankcije Rusiji zbog Navaljnog

EU je već uvela sankcije Rusiji zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog. Blok takođe ima sankcije protiv Rusije zbog prisilne aneksije ukrajinskog poluotoka Krim i zbog uloge koja podstiče sukob na istoku Ukrajine

4795 pregleda 7 komentar(a)
Mas, Foto: Printscreen YouTube
Mas, Foto: Printscreen YouTube

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mas odbacio je dodatne sankcije Evropske unije (EU) protiv Rusije zbog situacije zatvorenog lidera opozicije Alekseja Navaljnog.

U obraćanju javnom emiteru ARD 25. aprila, Mas je rekao da sumnja hoće li nove sankcije Rusiji poboljšati situaciju kritičara Kremlja, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Mislim da bi se desilo suprotno", rekao je Mas.

EU je već uvela sankcije Rusiji zbog trovanja i zatvaranja Navaljnog. Blok takođe ima sankcije protiv Rusije zbog prisilne aneksije ukrajinskog poluotoka Krim i zbog uloge koja podstiče sukob na istoku Ukrajine.

Iako će sve te sankcije ostati na snazi, Mas je rekao da je važno održavati dijalog s Rusijom i izbjegavati eskalaciju provokacija koji se pretvaraju u ozbiljnu konfrontaciju.

Ranije prošle sedmice, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da će EU smatrati predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti direktno odgovornim ako Navaljni umre u zatvoru zbog zabrinutosti oko njegovog zdravstvenog stanja.

Ali dan nakon komentara francuskog ministra vanjskih poslova, Navaljni je 23. aprila objavio da prekida štrajk glađu koji je pokrenuo više od tri sedmice prije protestujući zbog svog liječenja u zatvoru.

Navaljni je uhapšen u januaru po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje je u avgustu dobio spasonosni tretman zbog napada trovanja u Sibiru.

Za trovanje hemijskim nervnim agensom novičok krivi Putina i ruske sigurnosne službe. Kremlj je porekao bilo kakvu ulogu u trovanju.

Bonus video: