Ukrajina otvorila novo skladište za nuklearni otpad kod Černobilja

Ukrajina trenutno ima četiri operativne nuklearne elektrane i mora da prevozi nuklearni otpad u Rusiju. Novo skladište će omogućiti vladi da uštedi do 200 miliona dolara godišnje

4401 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: REUTERS
Zelenski, Foto: REUTERS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je otvorio novu lokaciju za odlaganje nuklearnog otpada kod Černobilja, mjesta najgore nuklearne nesreće na svijetu koja se dogodila prije tačno 35 godina.

Zelenski je posjetio Černobilj zajedno sa Rafaelom Marijanom Grosijem, generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), i obećao da će pretvoriti tu izolovanu zonu, kako se naziva Černobilj, u zonu oporavka.

"Ukrajina nije sama i ima široku podršku svojih partnera", rekao je Zelenski. "Danas je pušteno u rad novo skladište i jako je važno da će se danas dobiti dozvola za njegovo održavanje", rekao je on.

Ukrajinske vlasti riješile su da upotrijebe tu praznu izolovanu zonu oko nuklearne elektrane Černobilj da izgrade mjesto gde bi Ukrajina mogla da skladišti svoj nuklearni otpad narednih 100 godina.

Ukrajina trenutno ima četiri operativne nuklearne elektrane i mora da prevozi nuklearni otpad u Rusiju. Novo skladište će omogućiti vladi da uštedi do 200 miliona dolara godišnje.

Grosi je na Tviteru danas napisao da će IAEA nastaviti neumorno da radi na "zatvaranju, radioaktivnom otpadu i oporavku okoline" vezane za nesreću u Černobilju.

Reaktor broj četiri u elektrani 110 kilometara sjeverno od glavnog grada Kijeva eksplodirao je 26. aprila 1986. godine kada je radioaktivni materijal izbačen visoko u nebo.

Iako je obližnji grad Pripjat evakuisan narednog dana, dva miliona stanovnika Kijeva nije obavješteno uprkos opasnosti.

Ostatak svijeta za katastrofu je saznao tek nakon što je u Švedskoj otkriveno pojačano radioaktivno zračenje.

Na kraju je iz okoline evakuisano više od 100.000 ljudi, a u toj oblasti su ostali samo radnici koji su čistili reaktor.

Radijacija je iz elektrane zračila do 2019. godine kada je prekrivena velikim lučnim štitom.

Na 35. godišnjicu nesreće danas ukrajinske vlasti otvorile su tajne dokumente koji pokazuju da su se ozbiljne nesreće dešavale u toj nuklearnoj elektrani nekoliko puta prije 26. aprila 1986. godine.

Ukrajinska bezbjednosna služba otkrila je da su sovjetske vlasti izdale ukaz 8. jula 1986. godine kada su proglašeni tajnom svi detalji vezani za katastrofu u Černobilju, uključujući i to koliko ljudi je oboljelo. Prema agenciji u oktobru 1987. godine francuski novinar pokušao je da odnese uzorke tla i vode u inostranstvo ali je KGB zamijenio te uzorke sa čistim uzorcima.

Reaktori u Černobilju trebalo bi da budu demontirani do 2064. godine.

Bonus video: