Erdogan: Destruktivan uticaj američkog priznavanja jermenskog genocida na odnose Turska-SAD

"Mislimo da su te riječi ubačene u izjavu poslije pritisaka jermenskih radikalnih grupa i antiturskih krugova. Ali to ništa ne mijenja u destruktivnom uticaju tih riječi za odnose između dvije zemlje, rekao je on

7777 pregleda 6 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas da će priznanje jermenskog genocida od strane njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena, koje je nazvao "neosnovanim" imati "destruktivan uticaj" na tursko-američke odnose.

"Američki predsjednik dao je neosnovane izjave, nepravedne i suprotne realnosti", kada je u subotu priznao jermenski genocid rekao je Erdogan novinarima poslije sastanka vlade u Ankari.

Bajden je juče na godišnjicu masakra nad Jermenima u saopštenju napisao da "Amerikanci uvijek odaju počast Jermenima nastradalim u genocidu koji je počeo prije 106 godina".

"Mislimo da su te riječi ubačene u izjavu poslije pritisaka jermenskih radikalnih grupa i antiturskih krugova. Ali to ništa ne mijenja u destruktivnom uticaju tih riječi za odnose između dvije zemlje, rekao je Erdogan.

Bajden je prvi američki predsjednik koji je nazvao "genocidom" ubistvo milion i po Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine. Ta njegova izjava izazvala je bijes Turske.

Masakr nad Jermenima od 1915. više od dvadeset zemalja i brojni istoričari priznaju kao genocid, ali Turska to oštro osporava.

Bajdenovu izjavu su odmah osudili turski zvaničnici tvrdeći da nema ni pravnih ni istorijskih osnova za upotrebu riječi genocid. Oni su istakli da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni.

Istoričari procjenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obije strane.

"Optužbe o genocidu su toliko osjetljive da se ne mogu koristiti za političke svrhe", dodao je Erdogan.

I pored kritika Erdogan je rekao da je "uvjeren" da će njegov predviđen susret sa Bajdenom u junu na margini samita NATO u Briselu pružiti priliku da smanje tenzije između dvije zemlje.

Bonus video: