Fon der Lajen: Dogodilo se zato što sam žena

Nakon poniženja u Ankari, šefica Evropske komisije u strastvenom govoru pred Evropskim parlamentom obećala da će se boriti za rodnu ravnopravnost

13146 pregleda 15 komentar(a)
Sa sastanka u Turskoj na kojem nije bila predviđena stolica za Fon der Lajen, Foto: Rojters
Sa sastanka u Turskoj na kojem nije bila predviđena stolica za Fon der Lajen, Foto: Rojters

Ursula fon der Lajen, prva žena na čelu Evropske komisije, kazala je da se osjećala povrijeđeno i usamljeno nakon što su je dvojica muških kolega ostavila bez stolice na samitu u Turskoj, opisujući taj događaj kao dokaz rodne neravnopravnosti.

U jednom od najstrastvenijih govora u njenom dosadašnjem mandatu - koji je održala u prisustvu Šarla Mišela, predsjednika Evropskog savjeta koji je jedan od incidenta u Turskoj - Fon der Lajenova je kazala da je ostala da stoji zbog toga što je žena.

Ona je kazala da je snimak incidenta koji se dogodio ranije ovog mjeseca, a koji je nazvan „sofagejt“, govori sam za sebe. Nakon ulaska u prostoriju, Mišel i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zauzeli su dvije stolice koje su bile postavljene, dok je ona ostala da stoji sama. Fon der Lajenova, bivša njemačka ministarka odbrane zatim je sjela na sofu koja je bila po strani.

„Ja sam prva žena na čelu Evropske komisije. Ja sam predsjednica Evropske komisije i tako sam očekivala da će se prema meni ponašati kada sam bila u posjeti Turskoj prije dvije nedjelje. Međutim, to nije bio slučaj“, kazala je ona poslanicima Evropskog parlamenta i Mišelu.

„U evropskim sporazumima ne mogu da nađem opravdanje za ovakav tretman. Dakle, moram da zaključim da se to dogodilo zato što sam žena. Da li bi se to desilo da sam nosila odijelo i kravatu? Na fotografijama sa prethodnih sastanaka nijesam primijetila da je nedostajalo stolica. Međutim, na tim slikama takođe nijesam vidjela nijednu ženu“, kazala je Fon der Lajen i istakla da je sigurna da su i poslanice EP imale slična iskustva u prošlosti.

Fon der Lajen juče u Evropskom parlamentu
Fon der Lajen juče u Evropskom parlamentu foto: Reuters

Na snimku incidenta u kompleksu turskog predsjednika vidi se kako zapanjena Fon der Lajenova gestikulira dok dvojica muškaraca sijedaju. Nijedan od njih nije reagovao na njeno nezadovoljstvo i nelagodu.

„Osjećala sam se povrijeđeno. Osjećala sam se usamljeno - kao žena i kao Evropljanka. Jer tu se nije radilo o rasporedu sjedenja ili propustu protokola“, kazala je Fon der Lajenova. „Ovo se tiče suštine našeg bića. To je ono što predstavlja naša Unija. I to pokazuje koliki je put pred nama dok žene na budu smatrane jednakima, uvijek i svuda“.

Predsjednica Komisije je zatim kazala: „Naravno da sam svjesna da sam ja u privilegovanoj poziciji. Ja sam predsjednica institucije koja je veoma ugledna širom svijeta, i što je još važnije kao liderka ja mogu da iznesem svoje mišljenje i pobrinem se da me čuju“.

„Međutim, šta je sa milionima žena koje to ne mogu? Ženama koje pričaju svakodnevno u svakom dijelu naše planete, ali nemaju ni moć ni poziciju da bi ih čuli“.

„Kada sam stigla na sastanak u prostoriji su bile kamere. Zahvaljujući njima, snimak mog ulaska je odmah postao viralan i to je dospjelo na naslovnice širom svijeta. Nije bilo potrebe za komentarom. Nije bilo potrebe za prevodom, slika je govorila sama za sebe. Međutim, treba da znamo da hiljade sličnih incidenata, većinom mnogo ozbiljnijih prolaze neprimijećeno, niko nikada ne čuje ili sazna za njih jer nema kamera, jer niko ne obraća pažnju. Moramo se pobrinuti da i te priče budu ispričane“, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Pojedine poslanice u EP kazale su da je jučerašnji govor Fon der Lajenove na njih ostavio slažan utisak.

Asita Kanko, belgijska poslanica iz partije Evropskih konzervativaca i reformista, nazvala ga je „impresivnim”.

„Veoma me je dirnulo on što je kazala Fon der Lajenova, jer se usidila da pokaže kako se osjeća i na taj način potvrdila ono što osjećaju mnoge žene svakog dana na njihovim liderskim ili drugim pozicijama”, kazala je Kanko za „Politiko”.

„Sve smo mi doživjele što i predsjednica Fon der Lajen u nekom trenutku naših života i naših karijera”, dodala je Kanko.

Mišel: Nijesam reagovao da ne bih izazvao ozbiljniji politički incident

Incident u Turskoj se posebno loše odrazio na Mišela, a britanski „Gardijan“ piše da kruže glasine da šefovi država i vlada neće obnoviti mandat bivšeg belgijskog premijera. Među temama o kojima se diskutovalo na samitu bila je i odluka Turske da napusti istanbulsku konvenciju o nasilju nad ženama.

Uoči jučerašnjeg govora Fon der Lajenove, Mišel je kazao da će se pobrinuti da se takav „protokolarni incident“ nikada više ne ponovi, dodajući da nije reagovao u tom trenutku iz straha da ne podrije svrhu njihove posjete.

„Javno sam izrazio kajanje zbog nastale situacije. Moje izvinjenje Komisiji i svima onima koji su se osjetili uvrijeđeno“.

Mišel je kazao da su činjenice koje su prethodile incidentu poznate. Tim za protokol Savjeta nije imao pristup sobi sa sastanke prije susreta lidera, a Komisija nije poslala svoj tim za protokol unaprijed.

„Ursula fon der Lajen i ja smo se obavezali da se pobrinemo da se takva situacija ne dogodi ubuduće, i dali smo uputstva našim timovima za protokol i diplomatiju“. Mišel je dodao da je svjestan da mnogi smatraju da je trebalo da zauzme drugačiji stav. „Odlučio sam da ne reagujem dodatno kako ne bih stvorio politički incident za koji sam smatrao da bi bio ozbiljniji i rizikovao da podrije mjesece političkog i diplomatskog rada naših timova na evropskom nivou“.

„Sada, svjestan sam da su ovi prizori uvredljivi za mnoge žene, i želio bih da potvrdim moju punu i apsolutnu posvećenost podršci ženama i rodnoj ravnopravnosti. To je pitanje kojim sam se redovno bavio u mojoj političkoj karijeri“.

Bonus video: