Masovni protest u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše

Protestno okupljanje simbolično je po priznanju demonstranata održano 27. aprila, na državni praznik Dan otpora kojim se komemorira osnivanje Oslobodilačkog fronta

5295 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više hiljada ljudi okupilo se u Ljubljani na mirnom protestu protiv vlade Janeza Janše, simbolički održanom na datum koji se u Sloveniji slavi kao državni praznik Dan otpora okupatoru, posvećen događaju iz 1941. godine.

Policija je objavila da se radi o neprijavljenom okupljanju, podsjetivši da su odlukom vlade zbog epidemiološke situacije zabranjena okupljanja više od deset ljudi, ali nije izašla s procjenom broja demonstranata, ali slovenačka televizija navodi da ih je više hiljada i da se radi o najvećem protestnom skupu u posljednjih nekoliko godina, prenosi agencija Hina.

Protest je počeo oko 17 sati, a policijska uprava ljubljanska saopštila je da se skup snima.

Ljubljana protest
foto: Reuters

Demonstrantima koji su prošetali Ljubljanom, otišli pred zgradu vlade, a na kraju se zaustavili na Prešernovom trgu u središtu grada, brojni intelektualci lijevo-liberalnog usmjerenja i predstavnici civilnih udruga pružili su podršku osudivši postupke aktuelne vlade prema novinarima i nezavisnim institucijama, te vladino upravljanje zdravstvenom i društvenom krizom izazvanom pandemijom kovida-19.

Transparentima i u izjavama medijima demonstranti su navodili da su se ujedinili protiv "strahovlade" koju predstavlja aktuelna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava, prenijeli su slovenački mediji.

Ljubljana protest
foto: Reuters

Protestno okupljanje simbolično je po priznanju demonstranata održano 27. aprila, na državni praznik Dan otpora kojim se komemorira osnivanje Oslobodilačkog fronta (OF). Osnovali su je 1941. u Ljubljani slovenački komunisti koji su kasnije poveli borbu protiv fašizma i nacizma.

Ljubljana protest
foto: Reuters

U jutarnjim i popodnevnim satima u utorak u održane su brojne svečanosti i komemoracije povodom tog praznika na kojima su odvojeno učestvovale stranke i državni vrh.

Bonus video: