Orban širi dominaciju reformom univerziteta

Nakon ekonomske i političke, mađarski premijer želi da preuzme i intelektualnu moć, smatraju kritičari novog zakona

5451 pregleda 8 komentar(a)
Foto: BERNADETT SZABO
Foto: BERNADETT SZABO

Mađarski parlament usvojio je juče zakon kojim je utrt put za preuzimanje upravljanja univerzitetima i kulturnim institucijama. Kritičari kažu da taj potez pojačava ideološki uticaj vladajuće desničarske vlade, piše Rojters.

Većina mađarskih univerziteta trenutno je u vlasništvu države, ali ima široku akademsku autonomiju.

U nacrtu zakona, koji je sastavio zamjenik premijera Viktora Orbana, kaže se da bi univerziteti trebalo da se reorganizuju i da njima upravljaju fondacije jer moderni uslovi zahtijevaju “preispitivanje uloge države” te da će fondacije efikasnije upravljati institucijama.

Orbanova stranka Fides, koja ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, juče je glasala za predlog zakona, prenio je Rojters.

Njegova vlada će imenovati upravne odbore da rukovode fondacijama, koje će kontrolisati velika sredstva od nekretnina i imati korist od milijardi eura fondova EU. Uz to, kako piše Rojters, imaće i značajan uticaj na svakodnevni život univerziteta.

Vlada će investirati u nekoliko fondacija koristeći udio u blu čip kompanijama (s jakim tržišnim pozicijama) MOL i Rihter. Takođe će dodijeliti 2,8 milijardi eura iz fondova EU za oporavak u cilju reforme univerziteta.

“Planirate da tim fondacijama poklonite ostatke državnog bogatstva”, izjavila je u ponedjeljak u parlamentu poslanica Eržebet Šmuk iz opozicione stranke LMP.

Orban je odgovorio da nije u pitanju privatizovanje državnih univerziteta i da njegova vlada ulaže u visoko obrazovanje dajući značajna sredstva tim fondacijama.

Premijer drži pod kontrolom veći dio javnog života Mađarske, poput medija, obrazovanja i naučnog istraživanja.

Orbanova vlada, koja promoviše hrišćanske, konzervativne vrijednosti, strogo se protivi imigraciji i ograničila je prava homoseksualaca i transrodnih osoba.

Atila Čikan, profesor ekonomije na Univerzitetu Korvinus u Budimpešti i ministar u prvoj Orbanovoj vladi 1998, rekao je da je ovaj potez dio “ideološkog rata” koji je objavio premijer.

“Oni ne kriju da žele da preuzmu intelektualnu moć, nakon političke i ekonomske.”

On je podsjetio da je najnoviji potez došao nakon što je vlada pojačala kontrolu nad akademskim istraživanjem i 2019. primorala glavnu liberalnu obrazovnu ustanovu, Centralnoevropski univerzitet, da se preseli u Beč.

U predlogu zakona se kaže da je “osnovno očekivanje da će fondacije aktivno braniti opstanak i dobrobit nacije i interese obogaćivanja njenog intelektualnog bogatstva”. Zadatak fondacija koje će upravljati nekim kulturnim institucijama biće “jačanje nacionalnog identiteta.”

Pošto će u odborima sjedjeti pristalice Orbanove stranke Fides, i čak ministri, premijer bi mogao zadržati određenu kontrolu nad univerzitetima nakon izbora 2022. i mogao bi podriti njihovu autonomiju, smatra opozicija.

Vlada kaže da će univerziteti imati koristi od novog modela.

Studenti mađarskog Univerziteta za pozorišnu i filmsku umjetnost blokirali su svoju školu zbog namjere vlade da nametne odbor koji, kako su demonstranti smatrali, podriva autonomiju te ustanove.

Bonus video: