Kovid pasoši - održivi plan ili privid bezbjednosti

EU planira da u junu počne da primjenjuje program digitalnih zdravstvenih sertifikata, ali je suočena sa brojnim problemima tehničke i političke prirode

6235 pregleda 7 komentar(a)
Grčka je među državama koje traže što brže uvođenje digitalnih zdravstvenih sertifikata, Foto: Rojters
Grčka je među državama koje traže što brže uvođenje digitalnih zdravstvenih sertifikata, Foto: Rojters

Dok Evropa žuri da predstavi program digitalnih zdravstvenih pasoša kako bi spasila sezonu odmora, tehničke i političke prepreke pokazuju sa kolikim se izazovom svijet suočava u izgradnji takvih sistema, kazali su za Rojters zvaničnici uključeni u te napore.

Ljudi koji rade na projektu suočeni su na izazovima počev od onih praktične prirode - poput pitanja šta treba prihvatiti kao dokaz da neko nema kovid - do filozofskih, uključujući debatu oko diskriminacije i privatnosti.

Južne države koje zavise od turizma uključujući Španiju, Grčku i Portugaliju zahtijevaju brzo uvođenje obećanih „digitalnih zelenih propusnica“ za Evropsku uniju, tvrdeći da njihove ekonomije neće izdržati gubitak još jedne ljetnje sezone.

Evropska komisija planira da ovog mjeseca objavi tender za centralni sistem verifikacije digitalnih pasoša, koji će koristiti QR kodove koji mogu biti skenirani aplikacijom za pametni telefon. Takođe će obezbijediti obrazac kako bi pomogla državama članicama da razviju svoje aplikacije - mada su pojedine zemlje već pripremile svoje verzije.

Projekat bi trebalo da bude uveden u junu nakon testiranja u maju. Međutim, članice bloka koje se ne oslanjaju toliko na turizam upozoravaju da nije realno tako brzo predstaviti održivo rješenje, naročito ako se ima u vidu broj aktera u 27-članom bloku.

„To je agresivan rok i zahtijeva saradnju“, kazao je Mats Snal, šef švedske Inicijative za digitalne pasoše.

Spisak neriješenih pitanja za program zdravstvenih pasoša je dugačak.

Nije postignut konsenzus oko toga da li testovi na antitijela predstavljaju dovoljan dokaz da je osoba koja je prebolovala kovid-19 imuna, kazali su za Rojters upućeni izvori.

Prilagođavanje programa za posjetioce preko okeana takođe predstavlja izazov, nakon što je predsjednica EK Ursula fon der Lajen kazala za „Njujork tajms“ u nedjelju da će EU na ljeto otvoriti svoja vrata za vakcinsane Amerikance.

Države članice takođe strahuju zbog bezbjednosti ličnih podataka, mada je Komisija obećala da će onlajn potvrde sadržati minimum podataka: ime, datum rođenja, određene zdravstvene informacije, datum izdavanja i jedinstveni identifikacioni kod.

Mada pasoši o vakcinaciji nijesu postali politička igra u razmjerima u kojima je to slučaj u Sjedinjenim Državama - gdje desničarski političari odbacuju tu ideju kao zadiranje u lične slobode - strahovi od digitalnog praćenja su sve veći.

Podatke koji se unose u digitalne potvrde biće lako krivotvoriti, upozorio je Majkl Veale, predavač o digitalnim pravima i regulativama na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Istovremeno, može se ispostaviti da su obuka i opremanje osoblja širom Evrope za verifikaciju sertifikata nemoguća misija, što bi stvorilo određeni oblik „bezbjednosnog teatra“ koji je u praksi više štetan nego koristan, dodao je Veale u razgovoru za Rojters.

Trvenje oko potvrda o vakcinaciji podsjeća na prošlogodišnju debatu oko aplikacija za praćenje kontakata, za koje su pojedini eksperti smatrali da mogu pomoći u suzbijanju ali su posustali suočeni sa tehničkim problemima, slabim odzivom i ogromnim talasima zaraze koji su ih uglavnom obesmislili.

Međutim, pasoši o vakcinaciji su jednostavniji: za razliku od aplikacija za praćenje kontakata nije potrebna komunikacija sa drugim telefonima niti bilo kakvo praćenje kretanja.

Zapravo, digitalna zdravstena propusnica, koju bi izdao ljekar ili neki medicinski centar sadržala bi QR kod sa prethodno potvrđenom informacijom da je putnik vakcinisan protiv kovida-19 ili da ima negativan rezultat PCR testa.

Članice EU prave aplikacije za pojedince kako bi oni unijeli QR kod u njihove pametne telefone. Kontrolori bi dobili odvojene aplikacij za potvrdu: „zeleni“ rezultat bi značio da je potvrda validna, „crveni“ da je nevažeća.

EU centralizovani pristup bi omogućio da se, na primjer, njemačka aplikacija lako čita u Portugalu.

Estonija najviše odmakla u kreiranju aplikacije

Brisel smatra da je Estonija, koja je već testirala digitalne imunološke pasoše za radna mjesta prošle godine, najviše napredovala u kreiranju nacionalne aplikacije, ali ni ostali ne zaostaju previše.

Francuska je nedavno dodala još jednu karakteristiku već postojećoj aplikaciji za praćenje kontakata, koja omogućava korisnicima da unesu rezultate testova i dokaze o vakcuinaciji.

Njemačka počinje kreiranjem samostalne aplikacije za pružanje dokaza o vakcinaciji, ali planira da kasnije uključi i digitalne sertifikate preko Corona-Warn-App, koja je predstavljena prošle godine kako bi omogućila praćenje kontakata.

Španija je jedan od najglasnijih zagovornika digitalnih zelenih propusnica, tvrdeći da je to bezbjedan način olakšavanja kretanja nakon što je 2020. godine zabilježila 81 odsto manje stranih posjetilaca, što je najniži nivo u zadnjih 51 godinu.

„Španija ne može sebi priuštiti još jedno ljeto poput onog 2020“, kazao je izvor iz Ministarstva turizma. „Lučke i aerodromske vlasti su već kontaktirale službe koje su potrebne za implementaciju i priznavanje digitalnih sertifikata“.

Eksperti upozoravaju na rizike po bezbjednost podataka, kao i na mogućnost falsifikovanja

Bonus video: