Kijev: Sakašvili poziva na smjenu Porošenka, nacionalisti blokirali zgradu televizije

"Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase", rekao je Sakašvili
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2017. 18:35h

Ukrajinski političar iz Gruzije Mihail Sakašvili pozvao je danas građane na neprekidne proteste na glavnom trgu u Kijevu, ako Skupština Ukrajine u roku od nedjelju dana ne donese zakon o smjenjivanju predsjednika Republike Petra Porošenka, dok je grupa radikalnih ukrajinskih nacionalista u vojnim uniformama blokirala zgradu televizijskog kanala "Njuz van" u Kijevu.

Sakašvili, bivši predsjednik Gruzije, koji je u Ukrajini osnovao opozicioni "Pokret novih snaga", rekao je to na skupu pred 2.500 ljudi.

Sakašvili je na mitingu u centru grada pozvao Ukrajince da uklone diktaturu oligarha i umjesto toga uspostave "diktaturu srednje klase".

"Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase", rekao je Sakašvili.

On je danas u centru ukrajinske prijestonice organizovao "Marš za opoziv" predsjednika Porošenka, na kojem se, prema procjeni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi.

"Naš neprijatelj je moć koju imaju oligarsi, korupcija potiče iz nje, ona je neprijatelj srednje klase. Naš neprijatelj je Porošenko kao neko ko predstavlja moć koju imaju oligarsi. Oni koriste nas i bogatstvo Ukrajine. Uklonimo ih", vikao je Sakašvili.

On je pozvao okupljene da "zaplijene novac oligarsima zato što je to pošteno".

"Oni su pljačkaši koji su uzeli vaš novac i vi ste svi žrtve. Nećemo im dozvoliti da uteknu sa plijenom. Pitaćemo svakog od njih ponaosob zašto su nas pljačkali", poručio je Sakašvili.

On je kazao da je ključni zahtjev demonstranata donošenje zakona o opozivu koji omogućava odlazak sa vlasti šefa države.

"Opoziv (impičment) je mogućnost kojom se izbjegava revolucija. Mi smo za mirnu revoluciju", rekao je Sakašvili i obećao uspostavljanje "centralnog komiteta za impičment" i regionalnih struktura.

On je pozvao demonstrante na novi miting u centru Kijeva 10. decembra.

Sakašvili je bio vođa mirnih prozapadnih protesta u Gruziji 2003. godine, koji su doveli do smjenjivanja njenog predsjednika Eduarda Ševernadzea, na čijem je mjestu bio od januara 2004. do novembra 2013. godine, a potom je za njim raspisana potjernica.

Potom je Sakašvili bio guverner ukrajinskog regiona Odese, od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podnio ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je jula ove godine oduzeo predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Iako bez državljanstva, Skašvili je uspio da se septembra vrati u Ukrajinu, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici.

Grupa radikalnih ukrajinskih nacionalista u vojnim uniformama blokirala je zgradu televizijskog kanala "Njuz van" u Kijevu.

Oni traže od novinara da promijene politiku izvještavanja, prenosi Tass.

"Naša akcija simbolizovala je kontrolni punkt na liniji fronta, kontrolni punkt koji zaustavlja neprijatelje sa suprotne strane. Naš kontrolni punkt takođe je namijenjen tome da zaustavi neprijatelje koji rade na ovom televizijskom kanalu. Naravno, to je samo simbol, ali želimo da skrenemo pažnju da je ratno stanje i da kada je ratno stanje televizijski kanal mora da vodi proukrajinsku politiku", kazao je u prenosu uživo jedan od nacionalista Aleksej Serđuk.

Tass prenosi da je on poručio da "zaposleni mogu da izađu iz zgrade na drugi izlaz".

"Njuz van" je putem sajta ranije saopštio da su muškarci u unformama blokirali zgradu kojoj je u tom trenutku bilo više od 150 ljudi, a u programu uživo objavljeno je da je jednom od zaposlenih pozlilo, ali vozilo Hitne pomoći nije moglo da dođe po njega.

Navodi se da ova televizijska kompanija smatra da je razlog blokade u činjenici da je "Njuz van" prenosio "Marš za opoziv" predsjednika Petra Porošenka.

Galerija

Bonus video: