zabrinuti zbog napada

Savjet Evrope: Sloboda medija od ključne važnosti u kriznim vremenima

"Sada je važnije nego ikad da novinari mogu slobodno i sigurno da obavljaju svoj posao"

3351 pregleda 0 komentar(a)
Pejčinović Burić (arhiva), Foto: Betaphoto
Pejčinović Burić (arhiva), Foto: Betaphoto

Generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić i njemačka ministarka pravde Kristina Lambreht izrazile su danas zabrinutost zbog napada na novinare i ograničenja slobode štampe u mnogim djelovima Evrope ističući da je sloboda medija od ključne važnosti u kriznim vremenima.

U zajedničkom saopštenju povodom Svjetskog dana slobode štampe 3. maja, one su podsjetile da je pravo na slobodu izražavanja sadržano u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima na koji su se obavezale svih 47 država članica Savjeta Evrope - uključujući i 27 članica Evropske unije.

"U demokratiji, novinari igraju vitalnu ulogu u otkrivanju istine i pozivanju vlasti na odgovornost. Njihov posao je da osiguraju da građani blagovremeno dobijaju tačne i pouzdane informacije, koje su još važnije u kontekstu pandemije kovid-19", dodaje se u saopštenju.

Ocijenjeno je da mediji treba da budu slobodni da detaljno proučavaju i kritikuju odgovor vlasti na krizu, međutim, kako potvrđuju najnoviji izvještaji organizacija civilnog društva koje sarađuju sa Savjetom Evrope, mnogi novinari se zapravo suočavaju sa sve većim opstrukcijama da ispune tu važnu ulogu tokom pandemije.

"Nažalost, takođe smo svjedoci sve većeg broja napada i prijetnji novinarima koji izvještavaju sa protesta, a što je neprihvatljivo. Sada je važnije nego ikad da novinari mogu slobodno i sigurno da obavljaju svoj posao", navedeno je u saopštenju.

Promovisanje slobode izražavanja u cijeloj Evropi je ključni cilj Savjeta Evrope, dodaje se u saopštenju i ističe da uporedo sa postepenim izlaskom iz pandemije sve vlade moraju zajednički da rade na jačanju slobode izražavanja.

Preporučujemo za Vas