Papa: Politika nuklearnog zastrašivanja nije održiva

On je kazao da želi da postavi pitanje da li je danas legitimno održavati nuklearno oružje takvo kakvo je, istakavši da je neophodno vratiti se u fazu kada nije ni bilo nuklearnog naoružanja
3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2017. 10:37h

Papa Franjo rekao je da politika nuklearnog zastrašivanja iz perioda hladnog rata više nije održiva i da je posjedovanje nuklearnog oružja, samo po sebi, sada iracionalno.

"Nalazimo se na granici dozvoljenog posjedovanja i korišćenja nuklearnog oružja. Zašto? Zato što danas takvi usavršeni nuklearni arsenali rizikuju da unište čovječanstvo ili, u najmanju ruku, veliki dio čovječanstva", upozorio je Papa.

On je naveo i da, kao papa, želi da postavi pitanje da li je danas legitimno održavati nuklearno oružje takvo kakvo je, istakavši da je, s druge strane, da bi se spaslo čovječanstvo danas, neophodno vratiti se u fazu kada nije ni bilo nuklearnog naoružanja.

U trenutku kada retorika između SAD i Sjeverne Koreje postaje sve zaoštrenija, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve rekao je na prošlomjesečnoj konferenciji o nuklearnom razoružanju da posjedovanje nuklearnog oružja samo po sebi treba osuditi, s obzirom na rizike koje ono podrazumijeva, te da je jedini održiv put napred - potpuno razoružanje.

Bonus video: