Predsjednici pet zemalja na obilježavanju 230 godina od Ustava Poljsko-litvanske unije: Ponosni na dostignuća

Predsjednici navode da podržavaju napore svih naroda regiona koji dijele istu sudbinu i vrijednosti slobode i demokratije.

6586 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Predsjednik Ukrajine
Foto: Predsjednik Ukrajine

Predsjednici Poljske, Letonije, Estonije, Ukrajine i Litvanije sastali su se danas u Varšavi kako bi proslavili 230 godina od usvanja Ustava Poljsko-litvanske unije.

Tim ustavom je regulisan pravni sistem Poljsko litvanskog komvnelta, i bio je od istorijskog značaja jer je označio prvi savremeni državni djelotvorni zakon u Evropi, a drugo takve prirode u svijetu.

"Svjesni istorijskih iskustava, ponosni na dostignuća naše savremene saradnje u regionu i svjesni izazova, gledamo sa nadom u budućnost. Izražavamo uvjerenje da prosperitet našeg zajedničkog naslijeđa i zajedničkog doma, ukorenjenog u evropskoj civilizaciji, zahtjeva da se, baš kao i dom, i Evropa gradi na osnovu osnovnih vrijednosti i principa. To su bez sumnje: sloboda, suverenitet, teritorijalni integritet, demokratija, vladavina zakona, jednakost i solidarnost. Evropa koja se ujedinjuje treba da ostane otvorena za sve zemlje i nacije koje djele gore pomenute vrijednosti", napominje se u zajedničkom obraćanju petorice predsjednika.

Predsjednici navode da podržavaju napore svih naroda regiona koji dijele istu sudbinu i vrijednosti slobode i demokratije.

"Vjerujemo da je svima nama solidarnost nacija, posebno pod trenutnim prijetnjama našoj zajedničkoj bezbjednosti, jedan od temelja mira, stabilnosti, razvoja, prosperiteta i otpornosti. Vođeni ovom tvrdnjom, posvećeni smo nastavku dijaloga i saradnje među državama koje predstavljamo", navodi se u saopštenju petorice predsjednika.

Bonus video: