Ugašen najveći sajt za pedofile

Platforma "Boystown", koja je imala preko 400.000 pretpratnika širom svijeta i koja je bila aktivna skoro dvije godine bila je dostupna preko darkneta, dijela šireg interneta za koji je potrebna posebni softver

12092 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka policija je nakon opsežne istrage zatvorila jednu od najvećih svjetskih onlajn platformi za objavljivanje i razmjenu fotografija seksualnog zlostavljanja djece, prenijeli su mediji.

Platforma "Boystown", koja je imala preko 400.000 pretpratnika širom svijeta i koja je bila aktivna skoro dvije godine bila je dostupna preko darkneta, dijela šireg interneta za koji je potrebna posebni softver.

Platforma je korištena za razmjenu slika i snimaka, uglavnom dječaka, kazali su njemački istražitelji.

Četvorica Njemaca, uključujući i administratore sajta uhapšeni su a policija je upala na nekoliko lokacija koje se povezuju sa sajtom u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Bavarskoj i Hamburgu.

Pored video sadržaja, za koji je policija saopštila da je sadržao neke od najekstremnijih oblika seksualnog zlostavljanja male djece, na sajtu su postojale dvije čat sobe za komunikaciju korisnika.

Uhapšeni muškarci, koji se od sredine aprila nalaze u pritvoru u Frankfurtu, su 40-godišnjak iz Pederborna na zapadu Njemačke, 49-godišnjak iz Minhena i jedan 54-godišnji njemački državljanin u Paragvaju.

Oni su osumnjičeni da su bili zaduženi za administrativne i tehničke aspekte upravljanja sajtom kao i za održavanje servera i usluge pretplate. Oni su navodno korisnicima platforme nudili detaljne savjete o tome kako da izbjegnu da ih detektuje policija dok su surfovali platformom.

Četvrti muškarac, 64-godišnjak iz Hamburga, je jedan od najaktivnijih članova sajta koji je imao preko 3500 postova.

Hapšenja su uslijedila nakon istrage koju su inicirale njemačke vlasti, u okviru specijalne jedinice kojom koordiniše Europol a u koju su uključeni istražitelji iz Holandije, Švedske, Austrije, SAD i Kanade.

Bonus video: