zaustavljen rad javnih službi, saobraćanje trajekata, prevoz u Atini...

Novi štrajkovi u Grčkoj zbog reforme zakona o radu

Ministar rada Kostis Hacidakis rekao je da novi propisi omogućavaju zaposlenima da pregovaraju sa poslodavcem o mogućnosti povećanja radnih sati u jednom dijelu godine i uzimanju više odmora

1514 pregleda 0 komentar(a)
Protesti u Atini, Foto: Reuters
Protesti u Atini, Foto: Reuters

Grčka se danas, po drugi put za nedelju dana, suočava sa novim štrajkovima i protestima zbog kontroverzne reforme zakona o radu.

Protesti su najavljeni u Atini i drugim većim gradovima, a štrajk je zaustavio rad javnih službi, saobraćanje trajekata, prevoz u Atini, osim autobusa. Više letova je takođe otkazano ili pomjereno zbog štrajka kontrolora letenja.

Prema grčkoj vladi, predlog zakona uvodi mogućnost fleksibilnog radnog vremena, utvrđuje pravila o radu na daljinu i uključuje garancije protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Portparolka vlade Aristotelija Peloni izjavila je juče da reforma "usklađuje zakone sa stvarnim potrebama zaposlenih danas".

Ministar rada Kostis Hacidakis rekao je da novi propisi omogućavaju zaposlenima da pregovaraju sa poslodavcem o mogućnosti povećanja radnih sati u jednom dijelu godine i uzimanju više odmora.

Opozicione stranke, međutim, smatraju da je reforma "bolan korak unazad" po pitanju radnih prava, a kritičari kažu da formalizuje eksploataciju prekovremenih sati od strane nesavjesnih šefova, što je već praksa godinama.