Slovenija: Manje zaraženih, popuštanja u turizmu i ugostiteljstvu

Korisnici ugostiteljskih lokala mogu biti posluženi u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, ukoliko su imunizovani, imaju negativan test, ili su preležali kovid 19 u proteklih šest mjeseci

3245 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Slovenije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Slovenije, Foto: Shutterstock

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 632 zaraze koronavirusom i broj hospitalizovanih se smanjuje, pa je vlada odlučila da uvede nova manja popuštanja protivepidemijskih mjera u ugostiteljstvu i turizmu.

Od ponedjeljka će hoteli i drugi turistički objekti s više od 60 soba moći gostima da ponude smještaj u više od polovine kapaciteta, a uslov je da su gosti preboljeli kovid-19 u posljednjih šest mjeseci, da su vakcinisani ili da imaju negativni test na koronavirus, prenijela je Hina.

Korisnici ugostiteljskih lokala mogu biti posluženi u zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama, ukoliko su imunizovani, imaju negativan test, ili su preležali kovid 19 u proteklih šest mjeseci.

Slovenačka vlada objavila je danas na Tviteru da su u posljednja 24 sata sa 4.327 PCR testova u toj zemlji potvrđene 632 zaraze, uz 14,6 posto negativnih nalaza, što je smanjenje broja novooboljelih u jednom danu po broju, ali i postotku koji je prethodni dan iznosio 15 posto pozitivnih.

Znatnije je opao i broj hospitaliovanih što se zadnjih dana pokazuje kao stabilan trend, pa je u bolnicama trenutno 504 kovid pacijenata, od čega njih 129 na intenzivnim odjeljenjima.

U petak je u Sloveniji zabilježen samo jedan smrtni slučaj od posljedica kovida-19, pa je ukupno preminulih od početka epidemije sada 4.286, a sve je veći i odziv na vakcinaciju, pa je do sada barem prvom dozom vakcinisano skoro 480.000 ljudi, odnosno 22,7 posto ukupne populacije, objavila je slovenačka vlada.

Bonus video: