protiv ukidanja patentne zaštite za antikovid vakcine

Angela Merkel pozvala SAD da otvore tržište vakcina i dozvole izvoz

"Nadam se da sada kada je veliki dio američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmjenu sastojaka i takođe otvaranje tržišta vakcina", rekla je njemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vođa

2507 pregleda 4 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas svoje protivljenje ukidanju zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv koronavirusa i pozvala SAD da otvore "tržište" i dozvole izvoz vakcina i njihovih sastojaka.

"Nadam se da sada kada je veliki dio američke populacije vakcinisan, možemo da imamo slobodnu razmjenu sastojaka i takođe otvaranje tržišta vakcina", rekla je njemačka kancelarka na kraju nezvaničnog samita evropskih vođa.

Francuski predsjednik Emanuel Makron takođe je danas pozvao "Anglosaksonce" da prestanu da "blokiraju" izvoz vakcina.

On je istakao da je od 110 miliona doza vakcine proizvedenih u Evropi EU izvezla 45 miliona a zadržala 65 miliona, dok je u isto vrijeme 100 dsto vakcina proizvedenih u SAD otišlo na američko tržište.

Merkel je ponovila da je protiv ukidanja patentne zaštite za antikovid vakcine, kako je to predložila administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Njemačka kancelarka rekla je da ne misli da bi to bilo rješenje koje bi omogućilo da vakcine budu dostupnije većem broju ljudi.

"Mislim da su kreativnost i inovacija firmi potrebni i to uključuje patente", dodala je Merkel.

Papa Franja danas je podržao predlog za ukidanje patentnog prava za vakcine protiv kovida-19 da bi se ubrzala raspodjela vakcina siromašnim zemljama.

Preporučujemo za Vas