pobijedili na četvrtim uzastopnim izborima

Vladajući škotski nacionalisti bez apsolutne većine

Stardžon poručila da legitimitet referenduma o nezavisnosti neće biti doveden u pitanje

9669 pregleda 6 komentar(a)
Stardžon, Foto: Reuters
Stardžon, Foto: Reuters

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, pobijedila je na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima u Škotskoj, ali gotovo izvjesno neće imati apsolutnu većinu.

To bi moglo da zakomplikuje planove te partije da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske.

BBC javlja da je SNP, partija škotske premijerke Nikole Stardžon, osvojila 64 od 129 mandata, a za samostalno formiranje vlade potrebno je njih 65. Konzervativci su osvojili 31, Laburisti 22, Zeleni Škotske osam, a liberal-demokrate četiri mandata.

Stardžon je sinoć priznala da neće imati apsolutnu većinu, ali da uprkos tome legitimitet referenduma o nezavisnosti neće biti doveden u pitanje.

Navela je da će njen glavni prioritet poslije izbora biti upravljanje pandemijom koronavirusa.

Škotska je dio Velike Britanije od 1707. godine, a njeni građani su na referendumu 2014. godine glasali za ostanak u zajedničkoj državi, većinom od 55 prema 45 odsto.

Međutim, odluka Britanaca iz 2016. godine da napuste EU promijenila je odnos snaga u Škotskoj, gdje je jasna većina stanovnika bila za ostanak u Uniji. Na referendumu o Bregzitu za ostanak u EU izjasnilo se 62 odsto Škota.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Premijer Boris Džonson uporno tvrdi da će reći "ne", a ako ostane pri tvrdom stavu, o tom pitanju će vjerovatno odlučivati sudovi.

Premijerka Škotske Stardžon navela je danas da će Džonson pogriješiti ako bude pokušao da spriječi referendum.

"Prvo, time ne birate borbu sa SNP, već borbu sa demokratskim željama škotskog naroda. I drugo, nećete uspjeti", rekla je Stardžon.

Dodala je da bi "nečuveni karakter" bilo kakvog pokušaja britanske Vlade da uguši demokratsku volje Škotske samo povećao težnju njenih građana ka nezavisnosti.