Španci na ulicama proslavili ukidanje vanrednog stanja

Sa ukidanjem vanrednog stanja, ukinute su i zabrane putovanja po regionima Španije, a ublažene su i mnoge mjere koje se odnose na društvena okupljanja

9437 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje na ulicama, Foto: REUTERS
Slavlje na ulicama, Foto: REUTERS

Španci su ukidanje vanrednog stanja i noćnog policijskog časa uvedenog zbog pandemije, koji je bio na snazi šest mjeseci i ukinut u ponoć, proslavili na ulicama gradova širom zemlje.

U Madridu je policija morala da rastjeruje gomilu mladih sa glavnog trga Puerta del Sol gdje su se zabavljali, a veliki broj tinejdžera i odraslih proslavljao je ukidanje ograničenja na trgovima i plažama u Barseloni.

"Sloboda", uzvikivao je Huan Kadavid koji se družio sa prijateljima. Rekao je da se plaši pomalo kovida ali se uželio gužve.

Jedan 25-godišnjak iz Barselone radovao se zbog mogućnosti da se vrati na posao u restoran koji je zatvoren posljednjih sedam mjeseci zbog ograničenja u vezi sa pandemijom.

Od danas su ponovo otvoreni restorani koji će raditi do 23 sata ali uz ograničenja broja gostiju na 30 odsto kapaciteta i najviše četiri osobe za stolom.

Sa ukidanjem vanrednog stanja, ukinute su i zabrane putovanja po regionima Španije, a ublažene su i mnoge mjere koje se odnose na društvena okupljanja.

Samo u četiri od 19 regiona i dalje je na snazi policijski čas.

Uprkos kritikama pojedinih regionalnih funkcionera i opozicionih ličnosti, španska vladajuća koalicija lijevog centra odbila je da produži vanredno stanje, što je predstavljalo pravni kišobran za donošenje opsežnih mjera protiv kovid-19 kojima se ograničavaju osnovne slobode.

Premijer Pedro Sančes rekao je da bi postojeći propisi trebalo da budu dovoljni da odgovore na izbijanje epidemija na regionalnom nivou jer se ubrzava vakcinacija.

Broj novih infekcija koronavirusom u Španiji u proteklih 14 dana pao je u petak na 198 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, iako Madrid i sjeverni Baskijski region imaju više nego dvostruko veću stopu

Bonus video: