Njemačka predlaže vakcinu Džonson svim odraslim osobama

Ta odluka trebalo bi da omogući "ubrzavanje kampanje vakcinacije" u zemlji, rekao je Špan, dodajući da su slučajevi tromboze nakon primanja te vakcine i dalje "veoma rijetki" u svijetu

1717 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je danas odlučila da Džonsonovu vakcinu protiv koronavirusa ponudi svim odraslim stanovnicima, iako je nekoliko zemalja ograničilo njenu upotrebu zbog neželjenih efekata.

Kako bi većina ljudi starijih od 60 godina trebalo da bude vakcinisana do juna, Njemačka je odlučila da ne ograničava upotrebu vakcine Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) na ovu starosnu grupu, već će omogućiti svim odraslima da je prime nakon konsultacija sa svojim ljekarom, izjavio je na konferenciji za novinare njemački ministar zdravlja Jens Špan (Jens Spahn).

Njemački ministar procjenjuje da će oko 10 miliona doza vakcina Jansen (Janssen), kako se ta vakcina zove u Evropi, biti isporučeno do juna i jula.

Ta "pragmatična" odluka trebalo bi da omogući "ubrzavanje kampanje vakcinacije" u zemlji, rekao je Špan, dodajući da su slučajevi tromboze nakon primanja te vakcine i dalje "veoma rijetki" u svijetu.

Nešto više od trećine njemačkog stanovništva je do sada primilo prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, a devet odsto obije doze vakcine.

Kao što je bio slučaj i sa vakcinom Astrazeneke, nekoliko zemalja je uvelo starosne granice za upotrebu vakcine Džonson na starije od 55 godina u Francuskoj, starije od 60 godina u Italiji, dok je Danska odlučila da od nje odustane. Druge zemlje, poput Islanda, dozvoljavaju njeno korišćenje bez starosne granice.

Jedna od velikih prednosti vakcine Jansen jeste što je dovoljna samo jedna doza za imunizaciju protiv kovid-19.

Sumnja se da obije vakcine, zasnovane na istoj tehnologiji, izazivaju vrlo rijetku pojavu krvnih ugrušaka.

Bonus video: