Pomislio da je bog i odlučio da ubija

Napadač, koji je u školi u Rusiji ubio devet osoba, masakr prethodno najavio na društvenoj mreži

10150 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Napadač, koji je juče u školi u ruskom gradu Kazanu ubio devet osoba uključujući sedmoro djece, prije zločina je na društvenoj mreži najavio da planira da ubije „ogroman broj ljudi“ i potom izvrši samoubistvo.

Mada je prvobitno objavljeno da su u masakru učestvovala dva nadapača, zvaničnici su kasnije saopštili da se radi samo o jednom počiniocu, koji je uhapšen. Lokalni mediji su objavili da je napadač 19-godišnji Ilnaz Galjajev. „Terorista je uhapšen. Riječ je o 19-godišnjaku koji je imao registrovano oružje“, kazao je Rustam Minihanov, načelnik regiona Tatarstana. Nazivajući napad tragedijom za državu Minihanov je kazao da je stradalo sedmoro djece. „Izgubili smo četiri dječaka i tri djevojčice. Izgubili smo i jednog učitelja, kao i jednu ženu zaposlenu u školi“. Učenici stradali u napadu su bili u osmom razredu, što znači da su imali 14 ili 15 godina. U napadu je povrijeđeno još 18 djece i tri odrasle osobe.

Nalog na društvenoj mreži, za koji se vjeruje da pripada napadaču, sadrži postove na kojima mladi maskirani mladić sa naočarima opisuje sebe kao boga i kaže da planira da ubije „ogroman broj ljudi“ prije nego što izvrši samoubistvo. Nalog je kasnije ugašen uz obrazloženje da se sa njega poziva na nasilje.

U ruskim medijima juče je prikazan snimak na kojem policija ispituje vezanog mladića, za kojeg se pretpostavlja da je osumnjičeni. Na snimku se čuje kako on kaže da se u njemu probudilo „čudovište“, „da je shvatio da je bog i počeo da mrzi svakoga”.

Jučerašnji napad u Kazanu je najsmrtonosniji napad u školi u Rusiji od 2018. kada je jedan student na koledžu na Krimu ubio 18 osoba prije nego što je izvršio samoubistvo.

Rusija ima stroga ograničenja za posjedovanje oružja, ali određene kategorije oružja su dostupne za kupovinu za lov, samoodbranu ili sport, nakon što budući vlasnici prođu testove i ispune određene zahtjeve.

Osumnjičeni napadač je dozvolu za oružje dobio 28. aprila, objavio je Aleksandar Kinštajn poslanik donjeg doma ruskog parlamenta.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je juče šefu nacionalne garde da postroži pravila za posjedovanje oružja i preispita status oružja koji se u Rusiji može registrovati za lov.

Bonus video: