Nastavlja se suđenje Sarkoziju

Bivši francuski predsjednik je u odvojenom slučaju već osuđen za korupciju i podnio je žalbu na tu presudu od 1. marta

1277 pregleda 0 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Reuters
Sarkozi, Foto: Reuters

Nastavlja se suđenje bivšem francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju za ilegalno finansiranje neuspješne izborne kampanje 2012. godine, nakon što je prekinuto u martu zbog zaraze advokata koronavirusom.

Suđenje baca novu sjenku na karijeru Sarkozija koji je bio predsjednik od 2007. do 2012. godine.

Bivši francuski predsjednik je u odvojenom slučaju već osuđen za korupciju i podnio je žalbu na tu presudu od 1. marta.

Tužitelji navode da je Sarkozijeva konzervativna stranka potrošila gotovo dvostruko više od 22.5 miliona eura dozvoljenih unutar izbornog zakona na raskošne izborne skupove, a zatim angažovala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi prikrila te troškove, piše Hina.

Tužitelji su u optužnici priznali da njihova istraga nije uspjela da dokaže je li Sarkozi sve organizovao ili je bio uključen u spletke, ali kažu da je morao biti svjestan toga.

Odbacuje krivicu

Sarkozi je više puta odbacio krivicu i rekao da nije znao za postupak lažne naplate. Prijeti mu do godinu dana zatvora i kazna do 3.750 eura ako se krivica dokaže.

Žerom Lavrilu, zamjenik predsjednika Sarkozijeve kampanje 2012. i jedan od 13 optuženih, priznao je da je nadzirao preusmjeravanje sredstava uplaćenih PR agenciji Bigmalion kako bi se prikrili troškovi. Rekao je da je djelovao samoinicijativno.

Sudi se i dvojici suosnivača Bigmaliona. Jedan od njih priznao je lažnu naplatu. Njihov advokat je 2014. godine rekao da je firma djelovala pod političkim pritiskom.

Bonus video: